Kendini önemli bulan insan, diğer insanlara da önem verir. Onların söylediklerini dikkatle dinler, yazdıklarını dikkatlice okur, taleplerine özenle karşılık verir. Kendine/özüne önem vermeyen kişi, hayatı sallapati yaşar, eleştirileri dikkate almaz, geçiştirir; dinlerken de, okurken de, yazarken de, konuşurken de özensizdir. Sosyal medyada beğendiğimiz bir yazıyı gerçekten satır satır okuyarak, anlayarak, ulaştırmak istediği mesajı anlayarak mı okuyor, değerlendiriyor ve beğeniyoruz; yoksa, “hadi hatırı kalmasın” diye mi beğen düğmesine tıklıyoruz? Belki yazıyı sonuna kadar okumadan, o an ilgimizi çeken kısmından ötürü böyle yapıyoruz. Belki yazıdaki bir paragraf ilgimizi çekiyor ve yakınlarımızın bundan haberdar olması için elimiz ‘paylaş’ düğmesine gidiveriyor.

Sonra, sanalda paylaştığımız o bilgi ile ilgili olarak gerçek hayatta karşılaştığımız bir arkadaşımız bize şöyle sorabiliyor;- hani geçenlerde paylaştığın o yazıdaki şu tanımlamayı anlayamadım, açıklarsan sevinirim.

Biz de;-Hangi yazıydı? Haa şeyy..ya da -Öyle mi yapmışım? hatırlayamadım şimdi? gibi cevaplar vermek zorunda kalabiliyoruz.

Yazıyı okumadaki özensizlik, hem paylaşıma, hem gelen talebe karşılık verdiğimiz cevaba yansıyor.

Sonuçta hem muhataplarımıza, hem kendimize özensiz davranmış oluyoruz. Kendimizi özen gösterilmeye değmeyecek kadar önemsiz hissedebiliyoruz. Sonunda da, ne onlar, ne de biz tam anlamıyla mutlu olabiliyoruz.

Halbuki; muhatabımızı biraz daha özen ve dikkatle dinlesek, yazdıklarını satır satır dikkatle ve ne anlatmak istediğine odaklanarak okusak, fazladan birkaç dakikamızı alacak belki ama, daha sonra çıkabilecek anlaşmazlıklardan ötürü kaybedebileceğimiz zamanlardan kat kat fazlasını tasarruf etmiş olacağız. Hem de yanlış anlamaların, anlaşılmaların önüne geçmiş olacağız. Etkisel iletişim, anlama ve anlaşılma zeminin güçlü olduğu, güven ve samimiyet ortamlarında oluşur ve sohbeti muhabbete evriltir.

Muhabbetli sohbetlerinizin bolca olduğu ortamlarda, hoşça anlar yaşamanız dileğiyle, kendinizle ve sevip sevildiklerinizle dostça olun?

Sezai D. Şahin

sezaidsahin@outlook.com

<div class="social4i" style="height:82px;"> <div class="social4in" style="height:82px;float: left;"> <div class="socialicons s4twitter" style="float:left;margin-right: 10px;padding-bottom:7px"><a href="https://twitter.com/share" data-url="https://dergi.kuraldisi.com/ozonem-ve-ozen/" data-counturl="https://dergi.kuraldisi.com/ozonem-ve-ozen/" data-text="Özönem ve Özen" class="twitter-share-button" data-count="vertical" data-via=""></a></div> <div class="socialicons s4fblike" style="float:left;margin-right: 10px;"> <div class="fb-like" data-href="https://dergi.kuraldisi.com/ozonem-ve-ozen/" data-send="true" data-layout="box_count" data-width="55" data-height="62" data-show-faces="false"></div> </div> </div> <div style="clear:both"></div> </div> <p>ODTÜ Makina Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra; Fen Bilimleri ve Eğitim Bilimleri’nde master, Biyomedikal Enstitüsü’nde doktora çalışması yaptı. Anadolu Üniversite’sinde öğretim görevlisi, MMO’da MIEM eğitmeni olarak çalıştı. Çeşitli üniversitelerde seçmeli dersler verdi, Eğitici Eğitmenliği yaptı. Atakule, TEI, NATO ENF ve BTC gibi yurtiçi, yurtdışı prestij projelerin yapımı ve işletmeye alınmasında sorumluluk üstlendi. Eğitim birimlerinin, Yetkinlik Yönetim ve Değerlendirme sistemlerinin kurulmasında görev aldı. STK, oda ve derneklerde yöneticilik, komisyon başkanlığı yaptı. Mesleki ve sosyal sorumluluk projelerinde görev üstlendi. Genç yaşından beri spor, müzik, kültür, sanat, özellikle şiirle iç içe oldu. Emekli olduktan sonra ötelediği hobilerine yoğunlaşırken; Yoga, İnziva, Çekim Yasası, Aile Dizimi, Aktif Meditasyon ve Dinamik Nefes, Access Bars, NLP, Reiki, EFT, Theta Healing, Geştalt, Hipnoterapi ve Davranışsal Terapi ile tanıştı. 2010 yılında Kuraldışı Akademi ile yolu kesişti.Burada verilen eğitimlerin tamamını aldı. PiKi Zihinsel Denge Eğitmeni ve Danışmanı oldu. Yaşamını insanların bedensel, zihinsel, duygusal, ruhsal gelişimi ve mutluluğuna adadı. Kuraldışı Eğitim Vakfı gönüllüsü olup, Ankara’da Parabol Akademi’de Yaşam Koçu, PiKi Zihinsel Denge Eğitmeni ve Danışmanı olarak; danışanlarının içindeki en iyiyi ortaya çıkarmak için katalizör oluyor. “Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır” yaşam mottosudur</p> <span class="et_social_bottom_trigger"></span>
Share This