Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çoğunlukla doğal alanlara yapılan tatil amaçlı ziyaretler çoğaldı. Dünya Turizm Örgütü’nün rakamlarına göre yılda yaklaşık 41 milyon ziyaretçi ile Türkiye, Fransa, ABD, İspanya, Çin ile İtalya’nın ardından dünya sıralamasında 6’ncı sırada bulunmakta. Bu kadar yoğun talep doğrultusunda yapılan yatırımlar ve uygulamalara ek olarak yerli turistlerin özellikle kıyı bölgelerini tercihi nedeni ile eşsiz doğal ve kültürel değerlerimiz baskı altında bir sezon geçirmekte ve her sene artan turist sayısı ile bu baskı artmaktadır.
Bireysel olarak çevremize saygılı olmak sadece yaşadığımız ortamları değil gezdiğimiz, ziyaret ettiğimiz ortamları da içermektedir. Kendi çevremizi korumak, o çevre ile ilgili detaylara, kime ulaşacağımıza, kimler ile birlikte hareket edeceğimize dair bilgilere sahip olduğumuz için daha kolaydır. Ziyaret ettiğimiz ya da bulunduğumuz bölgelerde, etkin bir çevre koruyucusu olmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Özellikle herkesin kullandığı doğal ve kültürel alanları korumak için bu görevimizi mutlaka yerine getirmeli daha hassas olmalıyız. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 hattını kullanıma açarak bizlere önemli bir güç kazandırmıştır. 24 saat kesintisiz hizmet veren bu hattı arayan vatandaşlarımız çevre sorunları, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, Çevresel Etki Değerlendirme ve Tabiat Varlıkları ile ilgili merak ettiği bütün soruları ve şikâyetleri iletebilir, şikâyetlerini takip edebilir. Ayrıca riskli binalar nasıl tespit edilecek, yıkımdan sonra vatandaş nerede kalacak, kira yardımı kimlere yapılacak, hacizli dairelerin durumu, kaçak yapıların konumu ne olacak, kredi alma süreci nasıl işleyecek gibi çeşitli soruların da cevaplanacağı bu hattı aramaktan çekinmeyin. Vatandaşlarımızın duyarlılığını arttırmak amaçlı açılan bu hattı kullananlara kısa mesaj (sms), e-posta ve telefon ile geri bildirimde bulunulması, şikâyetinizin takibi için de faydalı. Çevremize sahip çıkmak yeni teknolojiler ile çok kolay. Mühim olan sahiplenmek ve işi ciddiye almak.
Hazır bilinçli olup sessiz durmamaktan söz açılmışken diğer başvuru yollarından bahsedelim. Her türlü kirlilik, gürültü faaliyetleri için bulunduğunuz ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, Deniz ve deniz araçlarından kaynaklanan kirlilik ve gürültü ile şüpheli gördüğünüz avlanma şikâyetleri için Sahil Güvenlik Bot Komutanlıklarına (Alo 158), aşırı havai fişek ve doğaya zarar veren reklamcılık faaliyetleri için ilgili belediye zabıtası veya kolluk kuvvetine başvurabilirsiniz. Belki aklınızdan çıkmıştır diye itfaiyenin numarasını da hatırlatayım: Alo 110. Unutmayın işin peşinde olduğunuz samimiyetini karşınızdakine aktarabilirseniz sonuç elde etmeniz kolaylaşır. Bu çevrenin hepimizin olduğunun bilincinde olduğunuz ve sakin bir ifade ile iletişim kurduğunuz sürece açılmayacak kapı yok. Bir fark yaratmak ve çevremizi korumak için artık elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Yaratacağınız etkileri ve kurtaracağınız doğayı düşünün. Ülkemizin dünyaca meşhur koy ve kumsallarını, eşsiz doğasını korumak bizim görevimiz. Hiçbir şey yapamıyorsanız bir çöp poşeti alıp bulunduğunuz yerdeki katı atıkları toplayın; hem yürüyüş yapıp hem de doğaya sahip çıkın. Unutmayın yaşamaktan keyif almak istiyorsak, yaşamaktan keyif alacağımız bir ortamı oluşturmak bize üşer. Artık sessiz ve tepkisiz kalmama zamanı.
Dr. Volkan Demir