Prof. Mikhail Tombak
İyileşmeyecek Hastalık Yoktur
Araştırmalar üç kişiden birinin aniden değişen hava koşullarından olumsuz etkilendiğini ortaya koyuyor. Bilinmeyen nedenlerden ötürü bu durum kadınlarda erkeklere kıyasla iki kat daha sık görülüyor. Olağan belirtileri yorgunluk, bulantı, aşırı terleme, endişe ve migren ağrıları.
Gerçekte hava durumunun kendisi herhangi bir zarar vermez, sadece var olan sağlık sorunlarımızın ortaya çıkmasına neden olur. Eğer metabolizma işlevlerimiz sağlıklı, dolaşım sistemimiz kan damarlarının hızla genleşip kasılmasına alışık, sinirlerimiz çelik gibi ve zihnimiz olumlu düşüncelerle doluysa hava durumu bize herhangi bir zarar veremez.
İşte size hava durumundaki değişikliklere karşı ne kadar duyarlı olduğunuzu belirlemek için bir test:
- Kendinizi huzursuz hissediyor musunuz?
- Sabahları aşırı terliyor musunuz?
- Sabahları kendinizi yorgun hissedip yataktan kalkmakta zorluk çekiyor musunuz?
- Havalar serinlediğinde kendinizi daha iyi hissediyor musunuz?
- Hava durumundaki değişiklikleri önceden hissediyor musunuz?
Eğer yalnızca bir soruya “evet” yanıtı verdiyseniz, hava durumundaki değişimlere karşı duyarlı değilsiniz. İki “evet” yanıtı telaşa kapılmanıza gerek olmadığı anlamına gelir. Ama bu, aynı zamanda, “hava değişikliği duyarlılığını” önlemek için bazı adımlar atmanız gerektiği anlamına da gelir. Dört “evet” yanıtı ise hava değişimlerine duyarlılığınızın yüksek olduğunu ve ivedilikle önlem almanız gerektiğini gösterir.
Hava değişimlerine karşı direncinizi artırmak için sinir sisteminizin ve kan damarlarınızın dayanıklılığını artırmalısınız. Aşağıdaki uygulamaları düzenli olarak yaparsanız, savunma mekanizmalarınız harekete geçer. Böylece, hava değişimlerinin sizi olumsuz etkilemesini önlemiş olursunuz.
Peş peşe sıcak ve soğuk suyla duş yapmak
Kırk saniye süreyle, suyu istediğiniz sıcaklığa getirmek için ayarlama yapın. Soğuk su musluğunu kullanarak, suyu sizi çok rahatsız etmeyecek kadar soğutun. Yirmi saniye süreyle soğuk suyu vücudunuza tutun ve aynı musluğu kullanarak suyun sıcaklığını tekrar artırın. Şu şablonu izleyin: Kırk saniye en rahat ettiğiniz sıcaklıkta –Yirmi saniye sıcak –Yirmi saniye soğuk. Bu uygulamayı, kendinizi nasıl hissettiğinize bağlı olarak üç beş dakika süreyle devam ettirin.
Bu duşu yaparken kas gerginliğinin ve sinirsel gerilimin vücudunuzdan akıp gittiğini hayal edin. Sabah akşam ve kendinizi yorgun, gergin ya da zayıf hissettiğiniz her zaman böyle duş almayı alışkanlık haline getirin. Göreceksiniz ki, hava değişimleri artık üzerinizde hiçbir etki yapmayacak.
Soğuk masaj
Soğuk suya küçük bir havlu batırıp sıkın. Kollarınızdan birine bu havluyla masaj yapın. Sonra aynı masajı diğer kolunuz, göğsünüz, sırtınız ve bacaklarınız için yineleyin. Vücudun tamamına yapılacak masajın süresi üç beş dakika olmalıdır.
Bu masajı her sabah peş peşe sıcak ve soğuk suyla duş aldıktan sonra yapmalısınız.
Masajdan sonra havluyla kurulanmadan önce iki dakika kadar bekleyin.