Hipokrat, yiyeceklerin ilaçlarımız olması gerektiğini söylemiştir. Bu düşünceyi hayatımıza uygulamak için yemek yeme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz ve belli ilkelere uymaya başlamamız gerekir.

Karbonhidratlı besinler yerken:

  1. Her defasında bir çeşit karbonhidrat yiyin. Çeşitli nişasta türlerini karıştırmak iştah açar ve aşırı yememize neden olur.
  2. Unlu gıdaları ve hububatı reçel veya şekerle bir arada yemek, midede mayalanmaya neden olur. Şekerli, unlu gıdalar veya reçel ve marmelatla doldurulmuş unlu ürünler yediğimiz zaman midemizin ekşimesi bu yüzdendir. Nişastalı gıdaları şekerli gıdalarla birlikte tüketmeyin (örneğin tahıl gevreklerini şekerle karıştırmayın). Bal, ekmekle birlikte yenilebilir ama ılık suda eritilip içilmesi çok daha yararlıdır.
  3. Kurutulmuş tatlı meyveler nişastalı yiyeceklerle; ekmek, hububat veya pirinçle yenilebilir.
  4. Hububat, ekmek, patates ve diğer nişastalı yiyecekler; et, balık, yumurta veya peynir gibi proteinli gıdalarla birlikte yenilmemelidir.
  5. Nişastalı gıdaları yemek için en uygun zaman, sabah dokuz ila öğlen bir arasındaki saatlerdir çünkü ihtiyaç duyduğumuz enerjinin çoğunu karbonhidratlardan elde ederiz. Bu enerji gündelik faaliyetlerimiz için harcanır. Kolayca kilo alan insanlar, aşırı şişmanlıktan kaçınabilmek için bu kurala özellikle dikkat etmelidir.
  6. Nişastalı gıdalardan önce sebze salatası yenilmelidir.
  7. En iyi salata; lahana, havuç, çiğ ya da pişmiş kırmızı pancar, dereotu, maydanoz, biraz tuz ve baharat içeren salatadır. Sebzelerin içinde bulunan enzimler nişastanın sindirilmesine yardımcı olur.

Bazı yararlı tavsiyeler:

  • Nişastanın sindirimi ağızda başlar; bu nedenle, nişastalı gıdaları iyice çiğnemek gerekir.
  • Tahıl ve mayalanmamış unlu ürünler lifçe zengindir; sindirim kanallarımızı temizlerler. Eğer sindirim sistemimizin mükemmel çalışmasını istiyorsak, her gün tahıl ve mayalanmamış unlu ürünler yemeliyiz.
  • Karabuğday, buğday, mısır, arpa ve pirinç (özellikle rafine edilmemiş yabani pirinç) en sağlıklı tahıl çeşitleridir. Bunları az suyla pişirmek iyi olur. Yiyeceklerimizin üçte birini tahıl oluşturmalıdır.
  • Tahıl pişirirken en iyisi aralıklarla pişirme yöntemi uygulamaktır.

Örneğin karabuğdayı aşağıdaki şekilde pişirebilirsiniz.

Karabuğdayı yıkayın ve iki üç saat suda bekletin.

Suyu değiştirmeden, karabuğdayı üç beş dakika pişirin.

Biraz soğan doğrayıp tencereye ilave edin.

Tencereyi sıcak kalması için bir havluyla sararak 15 ila 30 dakika bekleyin.

Yemeden önce biraz tereyağı veya zeytinyağı ilave edin.

Eğer böyle hazırlanmış karabuğdayı sindirmekte zorluk çekerseniz normal pişirme yönteminizi kullanın.

 

proteinli gıdalar yerken uyulacak ilkeler

Share This