Sandalyenin de ayağımın da nerede olduğunu biliyorum, ama nafile, her seferinde ayağımı sandalyeye çarpıyorum. Her zaman aynı kabloya takılıyorum. Kapıdan her çıkışımda omzumu çarpıyorum. Düşürülecek bir şey varsa, mutlaka düşürüyorum; çarpılıp takılacak ne varsa tökezleyip çarpıyorum.
Kazalara yatkın olmak diye bir şey var mıdır? Genetik olarak sakarlığa yatkınlık diye bir şey olduğu fikri oldukça su götürür bir düşünce. İç kulak iltihabı gibi sağlık problemleri böyle sorunlara yol açsa da sakarlıkla ilgili şikayetler genellikle fiziksel değil psikolojik kaynaklıdır. Dikkatsiz veya dalgın olduğunuzu düşünebilirsiniz ama süregiden sakarlığın nedeni farklıdır.
Bu genellikle bir beklenti meselesidir. Kendinizi dağınık ve sakar biri olarak görüyorsanız, davranışlarınız da düşüncelerinize uygun şekilde biçimlenir. Evet, belki çocukken çok sakardınız ama kendinizi hâlâ öyle görüyorsanız elinizdeki topu tutamayabilir ya da bisikletten düşebilirsiniz.
Çocuklar, kişisel kimlik algılarının gelişmemiş olduğu evrelerde kendileriyle dış dünya arasında bağlantı kuramazlar. Bir birey olduğunuzun farkındalığını zaman içinde kazanırsınız. Bu, doğuştan gelen bir özellik değildir. Kişiliğiniz ya da bir birey olduğunuz algısının tam olgunluğa ulaşmamış olması mümkündür. Kendi dünyanızın nerede bittiğini ve gerçek dünyanın nerede başladığını ayırt edemeyebilirsiniz. Sakarlığınız, kendi bireyselliğinizin farkına varamamanızın bir sonucu olabilir ya da benlik imajınızın olgunlaşmamasından kaynaklanıyor olabilir. Bunun aksine, sağlıklı bir benlik algısına sahip olanlar kendinden emin davranırlar. Kendinden emin bir şekilde hareket etmek beklentilerden kaynaklanır ve temelinde özgüven vardır.
Koordinasyon eksikliğinin temelinde hayatınıza bir yön verememiş olmanız ve amaç eksikliği yatıyor olabilir. “Nereye gittiğimi bilmiyorum” düşüncesi kendini çeşitli davranışlarla gösterir. İşte yön duygunuz da bu yüzden zayıftır.
Bütün bunların yanı sıra içinizde büyük bir öfke de barındırıyor olabilirsiniz. Hiç, daha kötü bir ruh halindeyken daha sakar davrandığınızı fark etiniz mi? Bastırılmış öfke kendisini çok sık sakarlık olarak gösterir.
Oturma odanızda bir engel parkuru oluşturun. Bu alıştırma, kavrama gücünüzü, koordinasyon yeteneğinizi ve denge becerinizi geliştirmenizi sağlayacaktır. Odanın ortasına sandalyelerle başka nesneler yerleştirin; bunların etrafından dolaşıp üzerlerinden atlayın. Her gün beş dakikanızı ayırarak bu alıştırmayı yapın. Hem evinizde hem de dışarıda daha düzgün hareket edene kadar bu alıştırmayı sürdürün.
Olumsuz beklentilerinizi bir yana bırakıp olumlu beklentiler içine girin. Çocukluğunuzda veya ergenlik döneminde size sakar biri olduğunuzu ya da fiziksel olarak yetersiz kaldığınızı düşündürebilecek olaylar olup olmadığını hatırlamaya çalışın. Takıma oyuncu seçilirken hep en sona siz mi kalırdınız? Hızlı koşamadığınız için ağabeyiniz sizinle alay mı ederdi? Bu olumsuz olayların sizi daha fazla etkilemesine izin vermeyin. Daha becerikli davrandığınız zamanları hatırlayın ve bu anları yaşamak için kendinizi motive edin.
Egzersiz yapmaya başlayın. Geçmişte iyi bir koordinasyon ve denge örneği verdiğiniz bir durumu hatırlamakta zorlanıyorsanız, kendinizi bu konuda geliştirmek için şu andan daha iyi bir zaman olamaz. Yapmaktan zevk alacağınız ve zor da olmayan bir spora başlayın. Bu, yürümek, bovling oynamak, golf oynamak, judo yapmak, masa tenisi oynamak, bisiklete binmek ya da bir savunma sporu olabilir. Rekor kırmaya çalışmayın. Amacınız başladığınız spor dalında iddialı olmak değil, spor yapmaktan zevk almak olmalıdır.
Hayattaki amacınızın haritasını çıkarın. Hedefleriniz açık olduğunda hayatınıza daha iyi yön verebilirsiniz. Dolayısıyla, hayatınızın amaçlarının bir haritasını çıkararak, amaçlarınıza giden yolun neresinde bulunduğunuzu tespit edin. Mesela gelecek yıl ne kadar kazanmak istiyorsunuz? Ya beş yıl sonra? Peki emekli olduğunuzda? Amacınıza giden yolda mısınız, yoksa yönünüzü değiştirmeniz mi gerekiyor? Yatırım hedefleriniz nedir ve yatırım amaçlarınız beklediğiniz geliri getiriyor mu? Peki kendinizi geliştirebiliyor musunuz? Üniversiteye gidecek, yüksek lisans yapacak mısınız? Yeni bir dil öğrenecek misiniz? Bu şekilde devam ederek sizin için önemli olan her şeyin listesini çıkarın.
Amaçlarınızın listesini çıkardığınızda hayatınıza kolaylıkla yön verebilecek ve bunu başarmak için gereken bilgiye de sahip olacaksınız. Hayat haritanızı takip ettiğiniz sürece yolunuzu asla kaybetmezsiniz.