Yaşamınızın kaptanı olmak, kendi istediğiniz sonuçları yaratabilmektir. Öncelikle ne istediğinizi seçin. Siz seçmezseniz sizin için seçenler çok olacaktır. Bunun da bedeli büyüktür: Kendi yaşam geminizde tayfa bile olamayabilirsiniz.

İnsanların çoğu çaba göstermeden emek harcamadan istediği sonuçlara kavuşmak isteyen çocuklar gibidir. Bedelsiz hiçbir şey yoktur.

Kimi insanın yaşamı “keşke”lerle doludur. Bu tür insanlar kendi yaşamlarını yaşamamanın bedelini ağır öderler.

Kimi insan çok kısa zamanda çok fazla şey yaparak sonuca ulaşacağını sanır. Ve bir süre sonra stresten çöker. Pilav ancak belirli bir ısıda pişirildiğinde lezzetli olur. Zamandan kazanmak için ateşin altı sonuna kadar açıldığında pilavın dibi yanar taneleri ise kıtır kıtır kalır. Lezzetli bir pilav için uygun malzemenin yanı sıra uygun ateşte pişmesi ve demlenmesi de önemlidir. Bunun için sabırlı olmayı öğrenmek de gerekiyor. Her şeyin kendine has bir doğası vardır. Acele etseniz de üç ayda çocuğun doğmasını sağlayamazsınız.

Yaşam ustası, amacına giden yolda yürümeyi düzenli olarak sürdürür. Keşke demeyi bilmez, sabırlı olmayı bilir.

Yaşam ustası pozitiftir. İstediği şeye doğru gitmenin, istemediği şeyden uzaklaşmaktan kolay olduğunu bilir.

Yaşam ustası amacı yolunda aktif rol oynar. Başkalarına dayanan sonuçlarda takılı kalmaz. Alternatifler üretir. Zihnini olanakları görecek şekilde eğitir. Doğru yolda yürüyüp yürümediğine dair kanıtları sık sık kontrol eder. Sahile gitmek isteyen kişi yolun denizden uzaklaşıp uzaklaşmadığını kontrol etmelidir.

Yaşam ustası ekolojik davranır. NLP’de ekoloji, istediğimiz sonuçları hayatla ve ilişkilerle birlikte değerlendirmek anlamına gelir.

Bu sonuç benim dışımda kimi etkiler?

Bu sonucu elde ettiğimde ne olur?

Sonuç şimdi gerçekleşseydi ister miydim?

Ekolojik sonuçlar kazan-kazan sonuçlarını yaratmak anlamına gelir. Başkalarının kaybı üzerinden elde edilmiş bir kaybet- kazan sonucu ekolojik değildir. Çok büyük bedeller ödeyerek elde edilen “Pirus zaferi” türü sonuçlar da ekolojik değildir.

Yaşam ustası, içsel ve dışsal kaynaklarını isabetli kullanır.

Yaşam ustası, büyük amaçları parçalara ayırarak taşıyabileceği uygun boyutlara getirir. Çok küçük hale de getirmez; küçük hedeflerin kendisini motive etmeyeceğini bilir.

Her amaç, boyutu ölçüsünde gereken enerjiyi içinde taşır. Küçük hedeflerin de enerjisi düşük olduğu için motoru harekete geçirmeye yetmez.

Çoğu insan, amaçlarını neden gerçekleştiremediği konusunda mazeretler bulur. Sorun genellikle tembel davranmaktan değil, güçlü enerjiyle yüklü, motive edici amaçlara sahip olmamaktan kaynaklanır.

Share This