David Lieberman
Anında Analiz

Bütün yapmam gereken pulu zarfa yapıştırıp mektubu postalamak; iki aydır ayağıma takılıp duran kutuyu kenara çekmek; sesli mesajlarımı kontrol etmek ya da geçen ay göndermiş olmam gereken teşekkür notunu yollamak. Ama yapmıyorum. Böyle küçük, basit işleri devamlı erteliyorum.

Önemli işleri ertelemenin birden fazla nedeni vardır; çoğu kez bunun temelinde korku yatar. Ancak, yapması sadece birkaç dakika sürecek küçük, basit işleri erteliyorsanız bunun altında yatan sebep oldukça farklıdır. Burada söz konusu olan dikkattir. Basit işleri tamamlanmamış halde bırakmak, sizi, hayatınızda görmek zorunda olduğunuz ama görmek istemediğiniz başka şeylere dikkatinizi yöneltmekten kurtarır. Gözünüzü korkutmayacak küçük görevleri hep sürüncemede bırakırsınız. Zihninizi bunlarla meşgul ettiğiniz için de gerçekten dikkatinizi vermeniz gereken daha sevimsiz işleri düşünmek zorunda kalmazsınız. Dikkatinizi az bir çaba harcayarak bitirilebileceğiniz daha basit işlere vererek hayatınızı kontrol ettiğinizi düşünürsünüz.

Bu davranışın tesiri zincirleme kaza gibidir. Şöyle bir mantık yürütürsünüz: “Düşünmem gereken çok daha önemli işler var. Böyle küçük şeylerle uğraşamam.” Böyle yapmakla hayatınızın kontrolünü kaybeder ve hayatınızdaki her işi yarım bırakırsınız. Daha önemli işleri yapmamak için küçük işleri yarım bırakırsınız ve büyük işler de yarım kalır çünkü zihniniz küçük işlerle meşguldür. Sonunda oturup bütün gün televizyon seyredersiniz çünkü işlerin altında ezildiğiniz duygusuyla artık hiçbir şey yapmak istemez hale gelmişsinizdir.

Genellikle hayatınızı yaşamak yerine günlük, rutin işleri yaparak zamanınızı geçirirsiniz. Küçük işlerin birikmesine izin vermek, hayatınızın karmaşık, üretken, yoğun ve hatta tatmin edici görünmesini sağlar. Daralan bakış açınız hayatınızı gerçekte olduğu gibi görmenizi engeller.

Tamamlanması on dakikadan daha fazla sürmeyecek bir yapılması gereken işler listesi çıkarın ve her gün bunlardan en azından ikisini yapın. Bu listeyi ya kâğıda yazın ya da ses kayıt cihazına kaydedin; bunu yapmaktaki amaç, dikkatinizi ve zamanınızı gereğinden fazla alıp zihninizi meşgul eden bu işleri kafanızdan çıkarıp somut hale getirmenizi sağlamaktır.

Bu disiplini edinmek pek çok değişikliğe yol açacaktır. İlk olarak, işleri belli bir düzende yapabileceksiniz. İlk başlarda muhtemelen uzun bir listeniz olacaktır. Ancak zamanla listedeki işleri düşündüğünüzden çok daha hızlı bitirdiğinizi fark edeceksiniz. Bunun yanı sıra, öncelikleriniz netleşecek. On dakika ayıracağınız işlerin bazıları önemliyken bazıları önemsiz olabilir. Önemli olanlara öncelik tanıyıp önemsiz işleri listenizden çıkarabilecek ve bunun sandığınız gibi kötü bir şey olmadığını fark edeceksiniz.

Bu alıştırmanın başka bir faydası ise verdiğiniz söze bağlı kalmanın değerini öğrenecek olmanızdır. On dakikalık işler, listenizde uzun bir yer tutabilir. Hatta bu işler o kadar çok olabilir ki o gün hangilerini yapacağınıza karar vermekte zorlanabilirsiniz. Niye karar vermek için acı çekesiniz ki? Gözlerinizi kapatın ve parmaklarınızı listenin üzerinde gezdirerek rastgele bir iş seçin ya da listeyi duvara yapıştırıp dart oyununda kullanılan oklardan atın; ok hangi işe isabet ettiyse o görevi yerine getirirsiniz. Şayet bu ikinci yöntemi tercih edecek olursanız, size tavsiyem gözlerinizi açık tutun. Hangi işi seçtiğiniz önemli değil; önemli olan seçtiğiniz işi yapmanız ve listeden çıkarmanızdır.

Hayattaki hedeflerinizi ve değerlerinizi gözden geçirin. Verimli bir hayat yaşadığınıza inanmak için işlerin yığılmasına izin veriyorsanız, belki de ruhunuzun derinliklerinde hedeflerinizin yapılmaya değer olmadığını düşünüyorsunuzdur. O halde kendinize zaman ayırın ve hayattaki öncelikli hedeflerinizi ve değer verdiğiniz şeyleri gözden geçirin. Sağlığınıza çok önem veriyor fakat işlerinizin yoğunluğu nedeniyle spor salonuna gidecek zamanı bulamıyor musunuz? O halde ya gerekeni yapıp spor salonuna gitmeli ya da sağlığınıza düşündüğünüz kadar önem vermediğinizi kabullenip enerjinizi başka bir şeye yönlendirmelisiniz. Kendinize karşı dürüst olursanız, yapmayacağınız işlerle kendinizi daha fazla meşgul etmez ve gerçekten elde etmek istediğiniz hedefler için çaba harcarsınız.

Elbette, bir amaca ulaşmak için izlenebilecek yollar çeşitlidir. İşlerinizi önceliklerine ve ne kadar zamanda tamamlanacaklarına göre sıralayın; sonra da işleri bitirmek için elinizden geleni yapın.

Share This