Ayaklarınızı ya da ellerinizi uzun süre suda tutunca parmak uçlarınızın neden bumburuşuk olduğunu hiç merak etmiş miydiniz?

Bir evrimsel nörobiyolog sorunun cevabını bulmuşa benziyor. Buruşmuş parmak uçlarının, insanların ıslak koşullarda daha iyi tutunmalarını sağlamak için binlerce yıldır evrimleşmiş bir hayatta kalma mekanizmasıyla ilişkili olabileceğini öne sürüyor.

Kurumuş Erik Parmaklar Adaptasyon Mekanizması mı?

Uzun yıllardır bilimciler, buruşuk parmak uçlarının su emiliminin bir sonucu olduğunu düşünüyorlardı; ne de olsa suda uzun süreli kalmaya müsait tasarımlar değildik.

Ne var ki yeni bir çalışma önceki inancı hükümsüz kılar nitelikte; ıslağa bağlı buruşuklukların tesadüfen oluşmaktan ziyade ıslak koşullarda tutunmayı sağlamak için özellikle oluştuğuna dair kanıtlar sağlıyor.

Idaho’da, Boise’daki 2AI Laboratuarlarında evrim bilimci olan, araştırmanın başı Mark Changizi şöyle açıklıyor: “Islak yüzeylere parmaklarımızla bastığımızda, buruşukluklar, suyun akmasını sağlayacak kanallar oluşturan tekerlekler üzerinde yürüyen yağmur gibi davranırlar. Bu da parmaklarımızın ıslak yüzeyle daha iyi temas etmesini sağlar ki bu sayede kavrayışımız kolaylaşır.”

Araştırmanın Ayrıntıları ve Bulgular

Hipotezlerini sınamak için Changizi ve meslektaşları 13 elde toplam 28 buruşukluğun fotoğraflarını inceliyorlar. Bütün parmaklarda aynı desenin oluştuğunu fark ediyorlar; parmağın ucundan başlayan, birbiriyle bağlantısız uzun kanallar. Bunun üzerine pilot deneylere başlıyorlar ve sonuçlar hipotezi doğrular nitelikte geliyor.

Bilim dünyasında 1930’lardan beri bilinen bir gerçek de, sinirleri kopmuş bir parmakta ıslağa bağlı buruşuklukların oluşmadığıdır; bu da parmak buruşukluklarının dış etkenlerden ziyade sinir sistemi tarafından kontrol edildiğini düşündürtüyor.

Bu gizemli durumu öğrencisi Romann Weber ile tartışan Changizi, öğrencisinin “Lastiklerdeki yağmur kanalları gibi olabilir mi?” önermesine “Dahice!” yanıtını veriyor.

Çalışma “Parmaklardaki Islağa Bağlı Buruşukluklar Yağmur Kanalları mıdır?” başlığıyla Beyin, Davranış ve Evrim dergisinde yayımlanıyor.

Çalışmaya Yöneltilen Eleştiri

İkna edici gibi görünmekle birlikte herkes bu teoriye sımsıkı tutunmuş sayılmaz. New York Columbia Üniversitesi’nden bilimci Xi Chen bu hipotezin gayrimeşru olduğunu söylüyor.

Chen parmak uçlarındaki kırışıklıkların, kan damarları sıcak suda daraldığı için, deri altındaki dokuların çekilip büzülmesiyle oluştuğunu iddia ediyor.

Yine de Chen’in teorisi yalnızca sıcak su kullanıldığında işleyebiliyor ama soğuk sudaki büzüşmeyi açıklayamıyor.

 

www.themedguru.com

Share This