Gloria Steinem

 

Yazar Gloria Steinem, feminist hareketin öncülerindendir. Jeoloji öğrencisi olduğu yıllarda bir saha gezisinde önemli bir siyasi ders alışının hikâyesini anlatıyor.

Jeolojiyi seçmiştim çünkü bütün bilimler içinde en az bilimsel olanın jeoloji olduğunu düşünüyordum.

Bir saha gezisinde, herkesin gözü kıvrıla büküle akan Connecticut Nehri’ndeyken, benim derdim başkaydı. Dev bir kaplumbağa bulmuştum; ama ne dev! Nehrin dışına tırmanmış, tozlu yolda ağır ağır yürüyordu; daha doğrusu kurumuş çamurda, bir lastik izinin oluşturduğu çukurun içinde debeleniyordu.

Ben de gezegenin iyi kalpli hizmetkârı olarak dev kaplumbağayı dürtüp, itip, çekip, çamur duvarını aşırtmayı kendime görev bildim; o kocaman, ağır, epeyce de sinirli kaplumbağayı kolunu bacağını havada yüzdürerek lastik izinin içinden alıp toprak yolun aşağısına kadar taşıdım.

Tam kaplumbağa paşayı nehre bırakmıştım ki jeoloji profesörüm yanıma gelip şöyle dedi: “Biliyor musun, o kaplumbağa muhtemelen bir ay daha o kirli toprakta debelenip duracaktı; ta ki öte yandaki çamurlu kısma yumurtalarını bırakana kadar. Sen de tuttun onu gerisin geri nehre bıraktın.”

O sırada fena bozulmuştum ama sonraki yıllarda bunun hayatımda aldığım en önemli siyaset dersi olduğunu kavrayacaktım: kaynağı ne olursa olsun otoriter tesirlere karşı daima uyanık kalmaya itti beni bu ders.

Hep kaplumbağaya sorun.

Share This