Bir aynanın önünde durun ve kendinize iyice bir bakın. Omurganız nasıl görünüyor? Kamburunuz çıkmaya başlamış mı? Göbeğiniz mi var? Sırt ve bel ağrılarından şikâyetçi misiniz?

Bunlar maalesef pek çok kişinin şikâyeti; çünkü sırt kaslarımız zayıf. Daha önceleri sırt kaslarımız omurgamızı fazla gerilmeden taşıyabiliyordu. Yaşlandıkça; fiziksel olarak daha az hareket etmemizin, hatalı beslenmemizin, yumuşak yataklarda yatmamızın vs. bir sonucu olarak sırtımızdaki kaslar zayıfladı.

35 yaşında, süreğen baş ağrılarından şikâyetçi bir kadın vardı. Kadın ayrıca kalp bölgesinde bir ağırlık hissediyor ve her türlü fiziksel etkinlik kendisini halsiz düşürüyordu. Ama asıl sorun boyun omurlarındaki kaymaydı.

Bir başkası, uykusuzluk ve mide ağrılarından yakınıyordu. Onun şikâyetlerinin nedeni de boyun ve göğüs omurlarındaki hafif kaymalardı. Her iki durumda da, omurların yerine oturtulması sorunların tamamen ortadan kalkmasını sağladı. Şunu da söylemekte fayda var: Her iki kadının da daha önce röntgen filmleri çekilmiş ve omurgalarında herhangi bir sorun tespit edilememişti.

Kimi zaman en iyi muayene yöntemleri bile omurgada oluşup da omurgamızla hiçbir ilgisi yokmuş gibi görünen rahatsızlıklara neden olan çok küçük kaymaları tespit etmeyi başaramaz.

Omurgamız, bedenimizin içerdiği her şeyi destekleyen sütundur. Pek çok hareketimiz, sık sık omurgamızda minik kaymalara neden olabilir; bu kayan alanı çevreleyen kaslar sertleşir ve omurların doğru konumlarına geri dönmelerine engel olabilir. Bunun sonucu da, ağrıya ve hareket etmekte zorluğa yol açan sinir ve kas iltihaplanmasının ilerlemesidir.

Kaymış bir omur, belli kasları ve organları birbirine bağlayan sinirlerle kan damarları üzerinde baskı yaratır. Eğer bir sinir uzun süre baskı altında kalırsa, bu sinire bağlı olan organda tedavisi zor hastalıklar gelişir.

Kayan Omurun Türü ve Hastalıklar

Kayan omurun türü:
Boyun

Neden olduğu sorunlar:
Alerjiler, işitme kaybı, görme sorunları, egzama, boğaz rahatsızlıkları, tiroit bezi hastalıkları

Kayan omurun türü:
Göğüs

Neden olduğu sorunlar:
Astım, kolların dirseklerden aşağı bölümlerinde ağrılar, sırt ağrıları, safra kesesi rahatsızlıkları, karaciğer sorunları, mide ve onikiparmakbağırsağı ülserleri, böbrek hastalıkları, deri rahatsızlıkları (akne, sivilceler, egzama, çıbanlar)

Kayan omurun türü:
Bel

Neden olduğu sorunlar:
Basur, mesane rahatsızlıkları, düzensiz âdet döngüsü, âdet sancıları, iktidarsızlık, diz ağrıları, lumbago, bel ağrıları, bacaklarda kan dolaşımının zayıflaması, bileklerde şişmeler, ayak üşümesi, bacaklarda güçsüzlük, bacaklarda kas spazmları.

Bu, omurgamızı ihmal etmemiz halinde başımıza gelebileceklerin çok eksik bir listesidir.

İstatistiklere göre, dünyada yaşayan her on çocuktan biri alerjilerden, sık sık başının ve karnının ağrımasından, kronikleşmiş soğuk algınlıklarından, dikkat bozukluğundan vs. mustariptir ve gözlük kullanmaktadır. Çocuklardaki bu ve daha pek çok başka sorunun nedeni omurgadaki bozukluklardır. Omurgamızı çocukluktan itibaren ihmal ederiz ve ergin yaşlarımızda başımıza gelecek pek çok sağlık sorunun nedeni olacağının da farkında değilizdir.

Bu nedenle, sağlığımızı kazanabilmek için öncelikle omurgamıza özen göstermeye başlamamız gerekir.

Share This