Depresyonla mücadelesinde (ve sayısız başka medikal sorun için) antidepresana başvuran çok sayıda insan var ama korkutucu yeni bir araştırmaya göre bu ilaçlar aslında kişileri daha da depresif hale sokup, majör depresyona sürüklüyor.
Kanada’da, McMaster Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışmaya gore, antidepresan kullanan kişiler gelecekte yaşanacak majör depresyona, melankoli ile ilaç almadan baş etmeyi seçen kişilere oranla neredeyse iki kat daha fazla duyarlı olabiliyorlar.
Araştırmanın Ayrıntıları
Bu araştırma için, McMaster Üniversitesi’nde, Psikoloji, Nörobilim ve Davranış kürsüsünde yardımcı profesör olan Paul Andrews ile meslektaşları, plasebo kullanan hastalarla antidepresan kullanan hastaların karşılaştırmalı analizini içeren daha önce yayımlanmış onlarca çalışmayı inceliyorlar.
Bu araştırmalardan kombine edilerek yapılan meta-analizin ardından, araştırmacılar, ilaç almayanların kötüleşme riskinin yüzde 25 olduğunu, ilaç alanların kötüleşme riskininse yüzde 42 olduğunu bulguladılar.
Antidepresanlar Beyni Etkiliyor
Dr. Andrews, antidepresanların serotonin ve diğer nörotransmitterler gibi beynin doğal kendini ayarlama düzeneğine müdahale ettiğine inandığını belirtiyor. Kişi antidepresan almayı bıraktığında beyin, yeni ve daha da güçlü bir depresyonu tetikleyerek aşırı düzeltmeye gidebilir, diyor.
“Bu ilaçlar beyninizdeki serotonini ve diğer nörotransmitterleri ne kadar çok etkilerse -ki zaten istenen de bu- ilaçları kestiğinizde kötüye gitme riskiniz o kadar artıyor” diyen Dr. Andrew şöyle devam ediyor: “Ayrıca bu ilaçlar, muhtemelen bir dereceye kadar, kısa vadede semptomları da baskılıyor. Asıl numara uzun vadede ne olduğu. Bizim sonuçlarımız şunu gösteriyor: siz ilacı bırakmayı denediğinizde depresyon anında geri geliyor. Bu da insanları, semptomların geri dönüşünü engellemek için antidepresan alma ihtiyacıyla bir fasit daire içine sokuyor.”
Araştırmaya göre, insanların yüzde kırkı hayatlarının bir döneminde majör depresyon geçiriyor. Cinsel arzuda azalma, iştah kaybı, uyuma güçlüğü ve depresyona bağlı olarak sosyalleşmede düşüş gibi belirtileri var.
Bulgular hiç şüphesiz depresyon tedavisinin etkililiğine dair önemli tartışmalar başlatacak nitelikte. “Depresyonun gerçek bir hastalık olup olmadığına dair ciddi tartışmalar var” diye anlatıyor Dr. Andrew. “Hekimlerin bir kısmı ve psikiyatristlerin büyük çoğunluğu hastalık olduğunu söylüyorlar ama bir görüşe göre de depresyon, kullanışlı bir evrimsel adaptasyon.”
Kendisinin antidepresan kullanıp kullanmayacağına dair soruya da şu karşılığı veriyor: “Ben klinik doktor değilim. Ama benim başıma gelseydi kesinlikle antidepresan kullanmazdım. Konuşma terapileri antidepresanlardan çok daha fazla işe yarıyor, hem sizi daha da kötü hasta etme riski olmaksızın.”
Bulgular Frontiers of Psychology dergisinde yayımlandı.
CBS News