Günde iki kere dişlerinizi fırçalayın kalbinizi koruyun.
İskoç araştırmacılara göre, diş fırçalamamak sadece dişleri değil damarları da sarartıyor. 1100 yetişkin insanla yürütülen bir araştırmada, dişlerine gerekli özeni göstermeyen insanların, dişlerini günde iki kere fırçalayanlara oranla kalp krizi geçirme olasılıklarının yüzde yetmiş daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Araştırmacılar, bakımsızlıktan kaynaklanan dişeti iltihabının damarları tıkayabildiğini belirtiyorlar.
“Elbette beslenme tarzı ve sigara kullanımıyla kıyaslandığında dişeti iltihabını aynı ligde göremeyiz” diyen araştırmacılar ama’sını şöyle açıklıyorlar: “Ama bütün bu olasılıkları elden geçirdikten sonra bile diş fırçalamakla kalp sağlığı arasında azımsanmayacak bir ilişki olduğu görülüyor.”
Biz de bir kez daha görüyoruz ki tarih katiyen düz bir çizgide ilerlemiyormuş ya da hurafe sandığımız bir şey pekâlâ gerçek bir bilgi de olabiliyormuş. Ne de olsa on dokuzuncu yüzyılda insanlar enfeksiyonların ağızdan bütün vücuda yayıldığına inanıyorlardı.
Tabii bilginin doğru olması uygulamanın da doğru olacağı anlamına gelmiyor.
Çözüm olarak, tıpkı modern dünyadaki meslektaşları gibi önleyici tıbbı kullanan hekimlere başvuruyorlardı. Onlar da bütün dişleri çekmek gibi bir önlemi alışkanlık haline getirmişlerdi. Meme kanseri olasılığına karşı sağlıklı iki memeyi “temizleyiveren” yirmi birinci yüzyıl doktorlarından daha mı geridelermiş yani?
Neyse ki diş fırçalamak pek risk taşımayan bir önlem.