Hüseyin Genç, Çankırı’da, Tatlıpınar Köyü’nde 1955 yılında doğmuş. Köyünün ilkokulunda okumuş. Orta ve yüksek öğrenimini de Çankırı ve Ankara’da tamamlamış. Yirmi beş yıl kamu hizmetinde çalışıp 2000 yılında emekli olunca televizyon karşısında gün saymak yerine, hiçbir zaman tamamen bağını koparmadığı köyüne gözünü dikmiş. Şimdi Doğanbey ve Tatlıpınar köylerinde bulunan topraklarında ailesiyle birlikte küçük ölçekli ekolojik tarım yapıyor.
(Yazının sonunda Üç Elma Çiftliği’nde yetiştirilen ürünlerin listesini ve Hüseyin Genç’in iletişim bilgilerini bulacaksınız.)
Amasya elması, tam arpa unu, tam çavdar unu, üveyik buğdayı, elma sirkesi; sınırlı miktarda kara üzüm suyu, öğütülmüş kara üzüm çekirdeği, yabani kuşburnu meyvesi (granül), mayıs papatyası, alıç çiçeği, tarhana ve erişte taleplerini karşılayan Hüseyin Genç el değmemiş topraklarında Hattiler’den kalma yöntemlerle tarım yapışını anlatıyor:
Köylerimiz Kızılırmak Nehri’nin kollarından biri olan Acıçay Vadisi içerisinde. Rakım 957 metre, topraklarımız ise alçıtaşı ve jips yönünden zengin. Çevremizde doğamızı kirletecek hiçbir tesis bulunmuyor. Ayrıca modern tarım yapılmadığından ve yoğun işlenmediğinden toprak dinç ve temiz.
Uzun yıllardan beri ailece, özellikle Amasya elması yetiştiriciliği ve bağcılık yapıyoruz. Bundan otuz beş kırk yıl önce topraklarımızda geleneksel tarım yapılıyordu. 60’lı yıllardan sonra kırsalımız boşaldı; tarım neredeyse durma noktasına geldi. Köy okullarımız kapandı; buralar çocuksuz, gençsiz kaldı. Yıllar önce bu toprağa tutunmuş, yurt edinmiş meyve ve sebzelerimiz, bağlarımız birer birer yok olup gitmeye başladı.
Bugün kırsalımız gün geçtikçe insansızlaşıyor; yüzlerce elma ağacı kesilip yok ediliyor, bağlar sökülüyor veya kaderine terk ediliyor. Geleneksel üretim, geleneksel besinler, ne varsa yok olup gidiyor. Köyde kalan bir avuç insan da kent marketlerinden gereksinmelerini karşılar hale geldi.
Bense, atalarımızdan gelen geleneği sürdürmek, topraklarımızı ıssızlaştırmamak, doğamızın korunmasına katkı sağlamak, kentlere sıkışmamak ve en önemlisi, geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz ürünler sunabilmek için kırsalımızı terk etmeye direniyorum.
Geleneksel yöntemlerle yetiştirdiğimiz meyve bahçeleri, kökeni Hattilere ulaşan bağcılık işleri ve küçük ölçekli bahçe işleri ile uğraşıyorum. Son birkaç yıldır Bilge Masanobu Fukuoka’dan yararlanarak meyve bahçesi bakımı tekniğini uyguluyorum. Bu yıl da bahçe iş ve işlemlerini bilge ustanın yol gösterdiği şekilde yapmayı planlıyorum. Eylül, ekim aylarında ekim yapacağım toprak yüzeyini ekin sapları ile kaplıyorum. Sürümsüz ekim yapıyorum.
Yüz kadar tam yetişmiş Amasya elması ağacı, bir o kadar bu yıllarda meyve verecek elma ağacı, iki dönüm kadar bağımız var.
Küçük ölçekli bahçemizde de geleneksel yöntemlere göre ekim ve hasat yapıyoruz. Amasya elması yetiştirme aşamasının hiçbir evresinde kimyasal gübre, ilaç ya da besin destek ürünleri kullanmıyoruz; toprağımız çevresel faktörlerden de etkilenmeyen bir konumda.
Kökenleri Hattiler’e dayanan; işçiliğin elle yapıldığı bağlarımız yüzyıllardan beri hiçbir değişikliğe uğramadı. Bu üzümün, Kalecik karası üzümlerinin atası olduğu söylenir.
Meyve bahçelerimizi görmek, gezmek; toprak işlemek isteyen veya kendi meyvesini gereksinmesi kadar toplamak isteyenlere kapımız açık.
Doğanbey Köyü’nde, iki katlı, eski tip İç Anadolu özellikleri taşıyan ahşap bir evi dört beş yıl uğraşıp yeniledik; sıhhatli, oturulabilir duruma getirdik. Burada, eşim, ben ve kızım, deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz dostları geleneksel Anadolu konukseverliği ile konuk etmekten mutluluk duyuyoruz.
İyi tarıma, temiz üretime ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesine az da olsa bir katkımız olursa ne mutlu bize.
Üç Elma Çiftliği’nin ürünlerinden almak isterseniz Hüseyin Genç’e huseyingenc1955@gmail.com eposta adresinden ulaşabilirsiniz.
Ürün Listesi
- Elma Sirkesi (%100 elma suyundan, cam şişede)
- Kara Üzüm Suyu Sirkesi (%100 üzüm suyundan, cam şişede)
- Temizlik Amaçlı Elma Sirkesi (litrelik pet şişede)
- Üveyik Buğdayı (yerel tohum, tam doğal, bez torbada)
- Tam Buğday Unu (yerel tohum Üveyik buğdayından, taş değirmenden, bez torbada)
- Beyaz Un (yerel tohum Üveyik buğdayından, bez torbada)
- Bulgur Kepeği İlaveli Beyaz Un (yerel tohum Üveyik buğdayından, bez torbada)
- Bulgur (yerel tohum Üveyik buğdayından, bez torbada
- Yarma (yerel tohum Üveyik buğdayından, bez torbada)
- Aşurelik Buğday (yerel tohum Üveyik buğdayından, bez torbada)
- Tarhana (tam buğday unundan, yerel doğal sebzelerden özel üretim, bez torbada)
- Erişte (tam buğday unundan, köy yumurtası ve doğal kaya tuzu katkılı özel üretim, bez torbada)
- Yabani Böğürtlen (şeker ilavesiz, cam kavanozda)
- Yabani Kızılcık Ezmesi (şeker ilavesiz, cam kavanozda)
- Yabani Kızılcık Şurubu (şeker ilavesiz, cam şişede)
- Amaskene Eriği Kompostosu (yerel ağaç, şeker ilavesiz, cam kavanozda)
- Amaskene Eriği Ezmesi (yerel ağaç, şeker ilavesiz, cam kavanozda)
- Vişne Konservesi (yerel ağaç, şeker ilavesiz, cam kavanozda)
- Vişne Konservesi (yerel ağaç, şeker ilavesiz, cam kavanozda)
- Yaprak Nane (bez ve kâğıt torbada)
- Kırmızı Pancar
- Şekerpancarı