Bir fincan kahvenin içindeki sıvı miktarı nedir? Ortalama 200 mililitre.
Peki, içtiğiniz bir fincan kahve için, üretimden tüketime kadar yani topraktan önünüze gelene kadar geçen aşamada 280 litre su harcandığını biliyor musunuz?
Bir fincan çay için gereken su miktarı ise 30 litre. Günde kaç bardak çay içiyorsanız varın siz bir hesap edin.
Bu yazı içtiğimiz çay kahvenin miktarı ile ilgili değil, yarım bırakıp ziyan ettiklerimizle ilgili.
Bardağınızda yarım bıraktığınız o kahve ve çay var ya; hani bir nedenle içilmediği için dökülen, ziyan olan kahve ve çaylar…
Yarım fincan kahveyi döktüğümüzde aslında 140 litre suyu dökmüş, ziyan etmiş oluyoruz.
Yarım fincan çayı dökerken aslında 15 litre suyu dökmüş oluyoruz. Çayınızda kahvenizde bir de şeker kullanıyorsanız her küp şeker 50 bardak suya mal oluyor.
Peki, o içtiğimiz kahve ve çay bardağının yıkanması için kaç bardak su kullanıyoruz? Ortalama 8-10 bardak. Kullanılan deterjanın doğaya karışmasıyla ödenen bedel de bir başka sorun kaynağı.
Türkiye’de yağışsız geçen kış ve sıcak havalar, ülkeyi hızla su fakiri olmaya sürüklüyor. İçilebilir su miktarında ciddi azalma var. Bundan sonra yağmur yağsa bile, uzmanlar İstanbul’da Ağustos’tan itibaren ciddi su sıkıntısı çekileceğini öngörüyor. Su kullanımında bilinçli olmak her birimizin sorumluluğu. Öncelikle tasarruf önlemleri almak zorundayız.
SAYFA-BOLUMU
Basit önlemler bile çok fark yaratacaktır. Örneğin evimizde ve işyerimizde tasarrufa çay ve kahveden başlayabiliriz. Bunun için:
1. Bardağımıza içeceğimiz kadar çay, kahve, su koyalım. İkinci bardağı bitirebileceksek alalım.
2. Gün boyu aynı bardağı kullanalım. İşyerine kendi kahve, çay, su bardağımızı getirirsek bardağımızın diğer bardaklarla karışmasını önleriz. Böylece aynı bardağı yıkamadan gün boyu kullanabiliriz. Evde her su, çay veya kahve içişimizde yeni bardak mı kullanıyoruz?
Bu uygulamayı yıllar önce ilk kez Oprah’dan duymuştum. Onun işyerinde kâğıt ya da cam bardak kullanımı yok. Her çalışanın kendi getirdiği fincanı var. Çevre bilincine sahip firmalar da artık bu uygulamayı yapıyor. Biz de eğitimlerimizde katılımcıların gün boyu aynı bardağı kullanmalarını teşvik ediyoruz. Sabah fincanlarının altlıklarına isimlerini yazdıkları bir parça kâğıt koyuyorlar. Böylece bardaklar karışmıyor. Düşünsenize, her molada her katılımcı yeni bir bardak alsa, ziyan olacak suyun ve deterjanın miktarı ne kadar çok olacaktır. Tabii katılımcılar bu uygulamayı kendi evlerine ve işyerlerine de taşıyor; böylece çocuklarına bilinçli birey olma konusunda örnek de oluyorlar.
Evinizde kaç kişi yaşıyor? İşyerinizde kaç kişi çalışıyor? Bir hesap yapın ve sadece çay kahve bardaklarına göstereceğiniz özenle bile her gün kaç litre su tasarrufu yapılabileceğini rakamlara dökün. Her ay, her yıl ne kadar su tasarrufu sağlayacaksınız? Çıkan rakamlar hayli büyük olacaktır.
22 Mart Dünya Su Günü. Bu tarihe kadar işyerinizde ön hazırlıkları yaparak, tüm çalışanları bilinçlendirerek su tasarrufuna katkıda bulunabilirsiniz. Siz evinizde ve işyerinizde fark yaratan olun. Bu dünya hepimizin… Üzerinde yaşayan tüm canlıların da ortak evi.
Konu ile ilgili diğer yazılar:
Su Tasarrufu İçin Günlük Yaşamınızda Neler Yapabilirsiniz?