Terry Martin
Tütün içimine bağlı ölümler en büyük trajedilerden biridir. Kalp hastalıkları, kanser ve solunum sorunları tütünün en çok bilinen ölümcül yüzü. Sigara şirketlerinin tütünü binlerce kat daha zehirli bir meta haline getirdiğine sevdiklerimizi, yakınlarımızı, dostlarımızı ikna edememek yeterince zorken bir de “onlara bir şey olmaz” sandığımız ünlü isimler var. Oysa hiç kimsenin tütünün korkunç sonuçlarına bağışıklığı yoktur.
Yıllar içinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yitirdiğimiz ünlü isimlere bir göz atalım.
Tütün ve Kalp Hastalıkları
Dünyada en önemli ölüp sebebi ve sigaradan ölümlerin de başta gelen sebebi kalp hastalıklarıdır. Her yıl on yedi milyon kişi kalp hastalığı sebebiyle ölüyor. Çoğunlukla kalp krizi ya da kalp yetmezliği sebebiyle.
Sigaradan Ölen Ünlüler: Kalp Hastalığı
Louis Armstrong, müzisyen. Kalp krizi. 6 Temmuz 1971’de 74 yaşında öldü. Bir ömür sigara içti. Camel marka sigara için 1950’de radyo reklamında yer aldı.
Leonard Bernstein, besteci, orkestra şefi. Ciğer yetmezliğine bağlı kalp krizi. 14 Ekim 1990 yılında öldü. Leonard Bernstein sigara içmeye delikanlılık yıllarında başladı ve 72 yaşında ölümüne kadar da içti.
F. Scott Fitzgerald, Muhteşem Gatsby’nin yazarı, 21 Aralık 1940’ta kalp krizinden öldüğünde 44 yaşındaydı. Alkol ve sigara tiryakisiydi.
Ian Fleming, James Bond kitaplarının yazarı. Kalp krizi. Uzun yıllar süren alkol ve sigara bağımlılığı kalbini durdurdu. 12 Ağustos1964’te, 56 yaşındayken öldü.
Clark Gable, aktör. Kalp krizi. Alkol bağımlısıydı. Günde üç paket sigara içerdi. 16 Kasım1960’ta 59 yaşında öldü.
Sigaradaki toksinler tiryakilerin damarlarında plak oluşumuna neden olur, bu da aterosklerosise sebebiyet verir; damar daralması olarak da bilinir. Sigara aynı zamanda ani kalp krizine de yol açar; hatta önceden hiç kalp sorunu yaşamamış kişilerde bile olabilir. Sigara içenlerin kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılıkları içmeyenlerden üç kat fazladır.
Tütün ve Kanser
Bir kez içe çekildiğinde tütünün içindeki toksinler bedenin bütün organlarına yayılır ve dokularda sayısız farklı kanser formlarına dönüşme riskini çoğaltır.
Kalp krizinden sonra en büyük ölüm sebebi kanserdir. Bugün sadece ABD’de kanserden ölümlerin yüzde otuzu sigaraya bağlıdır. Akciğer kanseri en sık görülen kanser türüdür ve bu kanserden ölümlerin yüzde seksen yedisi sigaraya bağlıdır.
Nat King Cole, caz şarkıcısı. Akrciğer kanseri. 15 Şubat 1965’te 45 yaşında öldü. Mentollü sigara tutkunuydu. Günde yaklaşık üç paket Kool içerdi. Stüdyoya girip kayıt yapacağı günlerde özellikle daha da fazla sigara içerdi. Sigaranın sesini derinleştirdiğine inanıyordu.
George Harrison, Beatles’ın ünlü gitaristi ve müzisyen. Akciğer kanseri. 1997’de gırtlak kanseri teşhisi konmuştu. 2001 yılında akciğer kanseri sebebiyle ameliyat oldu, ardından beyinde metastaz yaptı. 29 Kasım 2001’de 58 yaşında öldü.
Paul Newman, otuz yıl bilfiil sigara içti ve sigarayı bıraktıktan otuz yıl sonra, 28 Eylül 2008’de akciğer kanserinden öldü. On sekiz ay kanser tedavisi gördü. Öldüğünde 83 yaşındaydı.
Akciğer kanseri olmadan uzun yıllar önce sigarayı bırakmış olmasının sonucu değiştirmemesi çok can sıkıcı bir gerçek. Yine de şayet sigara içiyorsanız, bırakmak kanser de dâhil pek çok hastalığa yakalanma riskinizi kesinlikle hatırı sayılır ölçüde azaltacaktır. Ama risk hiçbir zaman hiç sigara içmemiş bir kişininki kadar az olmayacaktır. Akciğer dokusunda oluşan hasar geri alınamaz.