GDO’lu Soya Hormonal Bozulmaya ve Düşüğe Neden Olabilir
Monsanto’nun ünlü tarım ilacının içindeki etken madde glifosat, kadın üremesine ilişkin hassas hormonal dengeyi bozuyor.
İngiliz Patalog Stanley Ewen diyor ki: “Glifosat, östrojen üretimini sağlayan aromataza müdahale eden endokrin bir pisliktir.”
Dahası, glifosat, anneden bebeğe besin ulaşımını sağlayan ve yararsızları elimine eden plasenta için de zehirdir. Plasentanın zarar görmesi düşüğe neden olabilir. Hatta az miktarda glifosata maruz kalmış annelerden doğan çocuklar özürlü olabilmektedir.
Buenos Aires Tıp Fakültesi Embriyoloji Laboratuarı’nda görevli Dr. Andreas Carasso, glifosatın etkilerine ilişkin çalışmasında Roundup tarım ilaçları ile yüklü genetiğiyle oynanmış soya ürünlerinin doğmamış çocuklar üzerindeki ciddi risklerini basitçe ve ustalıkla özetliyor:
Oldukça küçük bir oranda glifosat konsantrasyonuna maruz kalmış amfibi (hem karada hem de denizde yaşayabilen canlılar) embriyolarında şu etkiler görülmüştür: Kafa boyutunun küçülmesini de kapsayan, merkezi sinir sisteminde genetik değişim; kafatası formunun oluşumunda etkili hücrelerin ölümünde artış, göz tahribatı, gelişemeyen böbrekler.
Ayrıca Dr. Carraso, glifosatın hücreleri sadece bozmadığını aynı zamanda hücrelerin içinde biriktiğini de bulguluyor:
Roundup tarım ilaçları ile havadan püskürtülen Arjantin soya fasulyesi tarlalarının yakınında yaşayan nüfusta görülen olağanüstü kanser artışı, doğum kusurları, yenidoğan ölümleri, lupus (savunma sistemi bozukluğu), böbrek hastalıkları, cilt ve solunum problemleri iddialara ağırlık kazandıran bulgulardır.
Genetiği ile oynanmış soya ile soya ürünlerinin tüketiminin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri şok edicidir.
Nisan 2010’da, Rusya Akademisi Bilimler ve Gen Güvenliği Ulusal Birliği, Rusya Ekoloji ve Evrim Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar, GDO’lu soya ile iki yıl, üç jenerasyon beslenen laboratuar farelerinde, dördüncü jenerasyondan itibaren doğurganlık oranlarında en düşük yeterlilik saptanmıştır.
Kadınlarda Kısırlık
Hamile kalmakla ilgili, düzensiz adet ya da endometriozis sebebiyle daha önce bir sıkıntı yaşadınız mı? Daha önce düşük yaptınız mı?
Öyle ise okumak üzere olduklarınız sizi şok edecek.
2009 yılında Brezilya’da, soyanın dişi farelerin üreme sistemleri üzerindeki etkilerine ilişkin bir çalışma yapıldı. On beş ay boyunca GDO’lu soya ile beslenen dişi farelerin rahminde ve üreme döngülerinde organik soyayla ya da soyasız beslenen farelere göre dikkate değer değişiklik gözlendi.
İnsanlarda ortaya çıkan sonuçlarsa şöyle: İşlenmiş bitkisel gıdalarda bulunan ayrıştırılmış soya proteini gibi GDO’lu soya ürünleri tüketen kadınlarda ciddi hormonal bozukluklar gözlemlenebiliyor; aşırı kıllanma ve östrojenin aşırı salgılanması da dâhil olmak üzere hipofiz bezinin zarar görmesi gibi durumlara rastlanabiliyor.
Dr. Stanley Ewen’e göre; GDO’lu soya ürünleriyle beslenen dişi farelerde muhtemelen progesteron hormonu artış göstermiş ve bu da her yumurtlama döneminde yumurta sayısını arttırmıştır.
Bunun, doğurganlıkta artışa neden olabileceği düşünülebilir; ancak Jeffrey Smith tarafından yazılan makalede tartışıldığı üzere, GDO’lu soya ürünleri tüketen kadınlar, regl olmada, kısırlığa yol açan endometriozis oluşumuna sebep olan, geriye giden bir gelişim (regl devirlerinin, dışarı yerine vücudun içine yedeklenmesi) riski içindedirler.
Ayrıştırılmış soya proteini ile soya bazlı ürünlerin tüketimi aynı zamanda, menoraji denilen, anormal derecede uzun ve ağır regl dönemlerine yol açıyor. Sonra da gayet ironik bir şekilde televizyonda regl ağrılarına deva ilaçların pıtrak gibi ortaya çıkan reklamlarını seyrediyoruz.
Aslında birçok kadın için gerçek kür, soya ve soyaya dayalı ürünleri beslenme programından tamamen çıkarmak kadar basit bir eylemden ibaret.
Ama tabii soyanın negatif etkileri sadece kadınlarla sınırlı değil.SAYFA-BOLUMU
Erkeklerde Libidonun Azalması ve Sertleşme Bozukluğu
Manastırda yaşayan bekâr rahiplerin soyalı yiyecekler tüketmenin libidoyu düşürmede oldukça işe yaradığını keşfettiklerini biliyor muydunuz?
Soyanın bir başka yan etkisi de sertleşme bozukluğu ile ilişkili olması. Soyanın içinde, östrojeni çok iyi bir şekilde taklit eden ve erkekler açısından çok çeşitli yan etkilere sahip olduğu bilinen, genistein ile daidzein adlı iki doğal öz bulunur. Bu yan etkileri sıralayalım:
- Göğüs büyümesi (jinekomasti)
- Yüz ve vücutta tüy gelişiminin azalması
- Libidonun azalması
- Sık değişen ruh hali ve ağlama krizleri
- Sertleşme bozukluğu
- Sperm sayısında azalma
Yakın tarihli bir çalışmada altmış yaşında bir erkekte, soya tüketiminden dolayı göğüs büyümesi tespit edildiği kayda geçti. Bir diğer çalışmada da daidzeine maruz kalan genç farelerde ergenlik döneminde erektil fonksiyonlarda bozulma görüldüğü ortaya kondu.
Aktarılan semptomlardan biri sizde görünüyorsa sebebi soya olabilir. Soyayı beslenmenizden çıkarın; buna rağmen belirtilerde iyileşme olmaz ve durum kötüleşirse, daha ciddi bir problemin göstergesi olabileceğinden muhakkak güvenilir bir hekime danışın.