Banyoda, mutfakta, bahçede, temizlikte… Su kullandığımız her yerde… Her birimizin yapabileceği çok şey var. Minicik görünseler de toplamında hayli büyükler.
* Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu kapayın. Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken açık bırakılan musluk, her seferinde yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu da, yılda kişi başı ortalama 12 ton su ziyanına yol açar. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.
* Duş başlığınızı değiştirin. Yeni çıkan, suyu daha iyi bir şekilde püskürten, ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak tazyikli bir duş alabilirsiniz.
* Saçınızı şampuanlarken duşu kapatın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su tasarrufu olur. Banyo yaparken küveti doldurduğunuzda ise 100 küsur litre su tüketiyorsunuz.
*Musluktan sıcak su beklerken akan suyu bir kovada biriktirip daha sonra kullanın.
* Damlayan muslukları tamir ettirin. Evdeki muslukların hiçbirinin akıtmadığından emin olun. Gerekirse tamir edin. Saniyede bir damla akıtan musluk yılda 1 ton su harcar.
* Tuvalet sızıntılarını hemen tamir ettirin. Tuvalet rezervuarınızdaki su sızıntısı, günde 700 litre suya ulaşır.
* Gereksiz yere sifon çekmeyin. Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur. Evdeki suyun yüzde otuzu sifon kullanımıyla harcanıyor.
* Az su tüketen klozetleri tercih edin veya sifona plastik bir şişe yerleştirin. Tuvalet sifonları en çok su israfı yapılan yerlerden birisidir. 1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.
* Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kullansanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.
* Çamaşır makinenizi tam dolu çalıştırın. Böylece yılda 5 yıllık içme suyu ihtiyacımız kadar su biriktirirsiniz. Çamaşırlarınızı çok kirli değilse ön yıkama yapmadan yıkayın.
SAYFA-BOLUMU
* Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın. 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 – 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makineleri markasına göre ortalama 12- 18 litre arası su harcar. Bulaşık makinenizi tam doldurarak çalıştırın. Bu da bir yılda ortalama 26 – 40 ton suyu kurtarmanız demektir.
*Bulaşıklarınızı elle yıkamanız gerekiyorsa durulamak için çeşmeden akan suyu kullanmak yerine leğende ön çalkalama yapın. Leğende köpüğü akıttıktan sonra suyunuzu kısık seviyede açın ve durulayın. Durulamaya ara verdiğiniz durumlarda suyunuzu kapatın.
*Meyve sebze yıkarken suyu kapatın. Sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.
* Yeniden kullanabileceğiniz suyu bir başka yerde değerlendirin. Yani suyu iki defa kullanın. Örneğin yumurta haşlarken veya sebzeleri yıkarken kullandığınız suyla çiçekleri sulayabilirsiniz, yerleri silmek için temizlik suyu olarak kullanabilirsiniz. Hatta sabunlu suyu klozete dökerek üç kez kullanabilirsiniz.
*Su kaçaklarını engelleyin. Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.
*Arabanızı yıkarken hortum yerine kova ve sünger kullanın. Hortumla yıkama, her defasında yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir.
*Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde süpürge, kova ve paspas kullanın. Hortumlu su süpürge değildir.
*Bahçenizi sabah ya da akşamüstü saatlerinde sulayın. Bu saatlerde buharlaşma azdır ve mümkünse hortum yerine sulama kabı kullanın. Bahçenize ekeceğiniz çiçek ve bitkilerin az sulama isteyenlerden olmasına özen gösterin.
*Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal temizlik maddelerini tercih edin. Petrol türevi temizleyiciler doğaya zarar verdikleri gibi, az su ile durulandıklarında çamaşırda ve bulaşıkta sağlıkla ilgili sakıncalar taşır ve bu kimyasallar atık sularla birlikte doğaya karışarak ekosisteme zarar verir.
* WWF (World Wildlife Fund)-Türkiye’ye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) doğa dostu olarak katılın. Yapabileceğiniz katkıları öğrenin.
* Organik ürünleri ve sanal su (bir ürün üretilirken ya da yetiştirilirken harcanan su) miktarını dikkate alan firmaların ürünlerini tercih edin. Bu firmaların isimlerini internetten araştırarak bulabilirsiniz. Doğa dostu ürünleri tercih etmek, dünyamıza verdiğimiz zararları azaltma yollarından biri…
Veeee en önemlisi…
*Çocuklarınıza örnek olun. Onlar sizin yaptığınızı yapar; söylediğinizi değil. Çocuklarınızı banyoda, lavaboda ve bahçe gibi yerlerde suyu boşa harcamaması için bilinçlendirin. Biz dünyayı onların ve torunlarımızın geleceğinden ödünç aldık. Su en değerli yaşam kaynağı. Ancak su varsa tüm canlılar ve biz var olabiliriz…
Konu ile ilgili diğer yazılar: