Stres kısaca sıkıntı, zorlanma, dayanma gücünün azalması olarak tanımlanmaktadır. Akut stres ile karşılaşan insanlarda adrenalin salgısı artar. Kalp atış hızında artış, ağız kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkar. Stres bellek kaybına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına da sebep olur. Sınav stresi, iş stresi başarıyı doğrudan etkiler. Stresli dönemlerde beslenmeye dikkat ederek ve doğal takviyelerle stresimizi yönetebiliriz.
Bu zor dönemlerde, B grubu vitaminler açısından zengin besinlerin tüketimine özen göstermeliyiz. B vitaminleri, zihin yorgunluğu ve aşırı stres durumlarında, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve cilt sağlığını korumak için kullanılabilecek bir vitamin grubudur. Tahıllar, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, balık ve karaciğer en iyi doğal B vitamini kaynaklarıdır. Özellikle sınav sabahları yumurta önerilir çünkü yumurta çinko, B vitamini, iyot ve kaliteli protein içeriği ile yüksek enerji sağlar.
Magnezyum, sinirlerin ve kasların rahatlamasını sağlamak konusunda etkili bir mineraldir. “Anti-stres” mineral olarak da bilinir. Badem, brokoli, kabak, fasulye, et, süt, balık, yumurta, kuru baklagiller ve tam tahıllar en iyi magnezyum kaynaklarıdır.
Günlük stresi atmak ve sınav öncesi gece rahat uyumak için papatya çayı önerilir. Papatyanın dışında melisa, şerbetçiotu, rezene, anason, lavanta, fesleğen, nane, gül kullanılabilir. Bana danışan ve sınav stresiyle uğraşan öğrenciler sıklıkla “Hafızamı nasıl güçlendirebilirim?” diye sorarlar. Onlara biberiyeyi öneririm. Adana Kozan’da doğmuş, Toroslarda yaşamış, Roma’da hekimlik yapmış Dioskorides’in 2000 yıl kadar önce yazdığı ünlü eseri Materia Medica’da yazdığına göre: “Biberiye çiçeklerini yemek beyin, kalp ve mide sorunlarını giderir, zekayı keskinleştirir, hafıza kaybını önler, zihni uyandırır, mide üşütmesi ve soğuk algınlığına iyi gelir.” Biberiye saksıda çok rahat yetiştirilebilir, yemeklerde kullanılabilir, çay olarak içilebileceği gibi çiğ olarak da yenebilir.
Strese bağlı vücutta oluşan toksinlerin atılmasını kolaylaştırmak amacıyla bol su tüketilmesi önerilir. Su içmek aynı zamanda konsantrasyonu da arttırır.
Bazı güzel ve özel kokular stresi azaltır. Doğal olduğundan emin olduğunuz sandal ağacı, lavanta, limon, sardunya, portakal, melisa, gül gibi kokular sinir sistemine iyi gelir.
Bu dönemlerde taşlardan da destek alabiliriz; Ametis taşı negatif elektrik yükü taşıdığı için bedendeki fazla elektrik yükünü toplayarak beyin gücünü yükseltir.
Aragonit taşı, doğru kişi vasıtasıyla uyumlandığınızda, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, rahat bir uyku çekmenizi sağlar, ağrılarınızı ve stresinizi azaltır.
Stresle baş etmek için doğanın bize sunduğu desteklerden yararlanmalı ve bunları günlük hayatımıza geçirmeliyiz. Doğa birçok konuda olduğu gibi stresle başa çıkma konusunda da bize altın anahtarlar sunar.