Kitap Adı : NLP Zihninizi Kullanma Kılavuzu

Yazarı      : Nil Gün

Baskı        :  45. Baskı / Mart 2017 / 212 Sayfa

Kişisel, düşünsel ve kurumsal gelişim; köklü bir değişime öncülük edecekse elbette anlamlıdır. Kişisel gelişim bir bilim dalı değil fakat kişinin gelişmesine destek olan birçok bilim ve sanat alanıyla yakından ilgilidir. Bir öğreti, yöntem ve eğitime destek arayışıdır.

Onu dar bir alana hapsetmek, sanırım bir cehalet ya da kötü niyet örneği olsa gerek.

Bazı yazar veya yayın organları; popülist yaklaşımla, ve daha çok kazanma hırsıyla, önümüze gereksiz, tekrara düşen ürünler sunabiliyorsa, bunu bütüne genellemek yanlış olur.

Benim de okuyup elediğim, yarıda bıraktığım kitaplar var elbette bu konuda. Ama ortalama bir fikir yürütürsek; bu alanda olağanüstü çaba gösterenler; insanlığa mutluluk, huzur, başarı, umut ve pozitif yaşam enerjisi sunmak için uğraşıyorlar. Bunu yaparken de, bir dayatmaları yok, şu dine inanın, bu görüşe inanmayın diye bir ön kabul ile de yola çıkmıyorlar. “Hep aynı frekanstan yayın yapmayın, aynı yoldan gitmeyin, aynı kaynaklardan beslenmeyin, bir de şunları deneyin, yıllardır göremediğiniz, tamamlayamadığınız açıkların kapandığını hissedecek ve kavga, çatışma alanını daraltacaksınız” formunda, gönülden ifade sanatları geliştirmekteler.

Gelişim ve değişime karşıysanız öneriniz nedir o zaman, insanları uyuşturup, dondurup, zaman tüneline mı tıkalım? Hangi kişisel gelişim kitabını, kim okumuş, kim delirmiş, kim sapıtmış, kim yalancılığı meslek edinmiş, kim kin tüccarı olmuş? Böyle bir çekincesi olan, belirgin bir örnekle, bir dayanağa bağlayamıyorlarsa, bunun ardında başka bir niyet aranır.

Değişimi ve gelişimi yakalayanlar, iradeleri ve sağduyuları daha ölçülü olacağından, belki ve zorla giydirilmek istenen gömleğe karşı çıkacağını öngörüyorlardır.

Bu bakış açısı ile, tutarsız yaklaşım sergileyenler, ölçü, yol, duygu ve düşüncelerini yeniden gözden geçirmelerinde fayda vardır.

Doğumla başlayıp, ölümle maddi anlamda noktalanan insan yaşamı; tüm gelişme, değişme ve nice farklılıkları bünyesinde barındırmaktadır.

Sizin beklentiniz, özleminiz ve yaşam algınıza çok ters olan bir durum, bir başkası için kurtarıcı can simidi olabilmektedir. Bu nedenle, yaşanabilir sevgi dolu ve dayanışma ruhlu bir dünya için, ortak bir yaşam kültürü geliştirmek zorundayız.

NLP eşittir kişisel gelişim düşüncesi yanlış ve noksan bir bilgiden kaynaklanmaktadır.

200 çeşit psikoterapi yöntemi varsa, bu da onlardan biridir. 300 değişik kalite ve başarı yöntemi varsa, NLP de onlardan biridir. Harika bir yöntemdir, öğrenilmeli ve uygulanmalıdır.

Kitabın yazarı konuya vakıf, akıcı ve anlaşılır bir dille, yaşanmış örneklerle bizi başarı, huzur, uyum, kalite ve mutluluğa davet etmektir.

Bu pozitif enerji istasyonuna tedirgin yaklaşmanın geçerli bir mantığı olamaz.

Böyle düşünenleri; toplumları uyuşukluğa, tembelliğe, hurafelere, tarafgirliğe, gereksiz rekabete sevk eden unsurlarla mücadele etmeye davet ediyorum.

Bu eser, NLP için iyi bir başlangıç kitabıdır. Ama diğer yöntemleri de ihmal etmeyiniz derim.

İyi okumalar.

Ali Rıza Malkoç

 

Share This