Beş dakikada bir Instagram hesabınızı kontrol ediyor musunuz? Tweetlerinizdeki sesli harfleri itina ile silip 140 karakteri sonuna kadar kullanmaya mı çalışıyorsunuz? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar sosyal medya ile olan ilişkinizin sağlıklı olup olmadığına dair ipuçlarını barındırıyor. İşte sosyal medyadaki varlığınızı anlatan hastalık türleri:

Bildiri Hastası: Sosyal medyada anlık olarak her paylaşımı her zaman takip edebilmek için telefonun tüm ses ayarları açıktır. Telefonu ne zaman titrese veya ses çıkarsa, büyük bir zevkle derhal telefonuna sarılır.

Sosyal Guru: Kartvizitinde “Sosyal Medya Gurusu” yazar. Sosyal Medyayı hem iş hem de zevki için kullanır ve bu konuda danışmanlık vermek için can atar.

Kelime Yaratıcısı: Sosyal medya sitelerinin adını cümlenin yüklemi olarak kullanır. Örneğin: “Bu resmi Instagramlamalıyım” ya da “Bu konuyu tweetledin mi?”

Sesli Harf Düşmanı: Özellikle Twitter’daki tüm yazıları sesli harfleri çıkartarak yazar. Böylece 140 karakterin hakkını verir. Tabi okuyanlar anlayabilirse…

Blog Referansçısı: Kendisine sorulan tüm sorulara, kendi bloğuna trafik akışı sağlamak için “Buradan okuyabilirsiniz” tarzında bağlantılar atarak yanıt verir. Bir yerden sonra artık kendinizi devamlı aynı blogta gezinirken bulursunuz.

“Burdayım” Meraklısı: Gittiği her mekanı, dahil olduğu hemen hemen tüm sosyal medya kanalında belirtir. Böylece ne kadar sosyal, ne kadar gezenti bir kişilik olduğunu her platformda çevresine haykırır.

“Beğenme (Like)” Delisi: Arkadaşlarının paylaşımlarına kısa yorumlar yazmak yerine,  “Beğen” tuşuna basarak her tür sosyal medya eylemine katılabilir. Başka bir ifadeyle pratik bir sosyal medya takipçisidir.

Hayatım Sosyal Medya: Bunların içinde belki de hastalık olarak değerlendirilebilecek yegane vakadır bu. İki dakikada bir sosyal medya hesaplarına bakıp, daha önceki paylaşımlarını kimlerin takip ettiğini, ne kadar beğeni aldığını, kaç kişiye ulaştığını takip eder. Olur da telefonunun şarjı biter ve internete giremezse, kendisini en yakın klinikte ziyaret edebilirsiniz …

Yukarıdaki tanımlardan hangisi sizi yansıtıyor? Sosyal medyada “takılırken” sosyal ilişkilerimize zaman ayırmak konusunda ipin ucunu biraz kaçıyoruz sanki ne dersiniz?

 

Share This