Tek kullanımlık kırmızı donlar yığını var mı sizin de bir çekmecenizde? (Evet, tamam, bu Keditör bir kadın; erkeklerin kırmızı donu olmaz memlekette, şansa inanmadıklarından değil, o kadar büyük bir şansı kaldıramayacaklarından.)

Bol akrabalı, üzerine arkadaşlı yılbaşı kutlamalarında az DONanılmaz. Sadece akraba bolluğu yetmez ama; kadın akraba, kadın arkadaş bolluğu da şarttır. Büyük kuzen dantellisini verir, küçük yeğen pamuklusunu, annen mutlaka en geniş olanını. Giyersin kırmızı donunu beklersin mutluluğunu.

Yok mu hâlâ? Gelmedi mi?

O zaman geleneksel olarak yeni yılda şans getireceği düşünülen başka şeyler de var bir de onları deneyelim bakalım:

Yeni yılın ilk günü ne yapıyorsan ya da ne yiyorsan bu sana bütün bir yıl boyunca şans getirebilirmiş. Bu yüzden de yeni yılın ilk dakikalarını mutlaka bereketli bir sofrada, aile bireyleriyle ya da arkadaşlarla kutlamak gerekirmiş.

Ayrıca yeni yılın ilk günü evinize ya da bulunduğunuz yere gelecek ilk ziyaretçinin de önemi varmış. Size bütün bir yıl boyunca iyi ya da kötü şans getirebilirmiş bu kişi. Eğer gelen kişi uzun boylu, esmer bir erkekse, bu özellikle çok şanslı geçecek bir yıla işaretmiş. (Neden acaba?)

Geleneksel yeni yıl yiyeceklerinin de şans getirebileceğine inanılırmış.

Pek çok kültürde halka şeklindeki herhangi bir nesnenin uğur getireceğine inanılırmış. Bunun nedeni de tamamlanan bir döngüyü sembolize etmesiymiş. (Eve gelen esmer adam yüzüğü versin demiyorlar da, sembol-simge konuşuyorlar).

Gerçi bu yüzden Hollandalılar yeni yıl günü donat yemenin şans getireceğine inanırlarmış. (Ertesi sabah oldu, esmer adam elinde yüzükle kapıyı çalmadı, simitçi bulmaya çıkıldı.)

Ayrıca lahananın da yeni yılda yenirse çok şans getireceğine inanılırmış. Lahana yaprakları kâğıt parayı, refahı, varlığı temsil edermiş. (Esmer adamla hazım sorunları arasında bir ilişki kurmak istemiyorum şimdi)

Herkese mutlu yıllar!

Share This