Çigong – Dinamik Kadın
Geleneksel Çin tıbbı tarihinde çigong genelde erkekler etrafında döner; bununla beraber çigongda özellikle şifacı olarak pek çok kadın yer almaktadır.
Daha önce bahsettiğim ve eğitim aldığım şifa merkezinin ilk büyük ustalarından biri kadındı. Enteresan bir de adı vardı: Ço Mama. Anlamı ise Ço ailesinin annesi. Kendisi benim ustamın kayınvalidesi ve aynı zamanda onu yetiştiren usta. Çok sevdiği öğrencisinin ilerde kızıyla evlenmesine izin vermiş.
Eski zamanda kadın şamanlarla Taocu ustalar dikkat çeken kehanetleri, iyileştirme güçleri ve ruhani özellikleri ile çigong ustası olmaya hak kazanmışlar. Onlar enerjilerini daha yüksek ruhani amaçlar için kullanmak üzere “Kırmızı Ejderin hakkından gelmişler” (aylık âdet döngülerini durdurmayı başarmışlar).
Çigongun asırlara dayalı iyileştirici gücü yaşını almaya başlayan günümüz kadınlarını yakından ilgilendiriyor çünkü kısacık geçmişi olan modern tıbbın yaşlandığımızda bize vaat edebileceği pek fazla şey yok. Kadınlar erkeklere oranla biraz daha fazla doktora başvuruyorlar, üstelik şikâyetlerinin çoğu iyileştirilebilir düzeyde olmuyor. PMS, menopoz, depresyon, tümör, bitkinlik gibi şikâyetler genelde ilaç tedavisiyle iyileştirilmeye çalışılıyor; ancak bu şikâyetler için kullanılan pek çok standart ilaç tehlikeli yan etkilere sahip. Çigong hiçbir yan etkisi olmaksızın, sık sık doktora gitme ihtiyacını ortadan kaldırarak bu hastalıklardan kurtulmamıza yardımcı olur.
40-49 Yaşları – Dinamik Dönem
Bu bir kadının hayatında ele geçirebileceği fırsat, bolluk ve keyif dolu zaman aralığıdır. Sağlıklıyken, genç bir kadının çi enerjisi hayati önem taşır; vücudu ise ailesine ve kariyerine odaklanabilmesi için uzayıp kısalan değişken bir yapıya sahiptir. Maalesef kadınlar işleri, kocaları ve çocuklarıyla çok fazla ilgilenip kendilerine vakit ayırmayı unuttukları için kendi ihtiyaçları listede en alt sıralara düşer ve bu ihmal sonucu da sağlıkları risk altına girer.
Üreme dönemindeki kadının en aktif olduğu dönem 20’li yaşları ile 40’lı yaşların başı arasındaki dönemdir. Âdet zamanı kaybedilen kanın telafi edilmesi ve üreme organlarını yeteri kadar çi ile sağlıklı tutmak bir zorunluluktur. Yukarıda bahsi geçen hastalıklar kolaylıkla çigong uygulamaları ile çi enerjisinin vücuttaki dolaşımını düzene sokarak, karaciğeri, dalağı ve kanı besleyerek iyileştirilebilirler. Özellikle genç yaşlarda sağlıklı iken enerjiyi toplamaya başlamak çok önem taşır. Bu şekilde menopozdaki hormonal düşüşü yavaşlatır, canlılık kazanırsınız. Düzenli çigong egzersizleri yapmak, genç kalıp kendi kendinize yetebilmek için hayatınızın ritüeli haline gelmelidir.
Dinamik Kadın Çigong programı genç yaştaki kadınların sağlıklarını, canlılıklarını ve güçlerini toparlayıp korumak amaçlı uygulanmaktadır. Bu program uygulanarak meridyenler arasındaki çi harekete geçirilir ve dengelenir, bacaklar ve üst vücut güçlendirilir, göğüs bölgesinde çi harekete geçirilir. Daha iyi sonuçlar için, 20-30 dakikalık günlük Çigong uygulamaları ve takip eden meditasyon ile bütün kadınlar hak ettikleri sağlıklı yaşama kavuşabilir, güzelliklerini koruyabilirler.
50-65 Yaşları – Bilge Dönem
Bizim toplumumuzda yaşlanmak nerdeyse utanılacak bir hal almış durumda. Bunu kabullenmemek ve bu yaşın güzelliklerini doyasıya yaşamayı bilememek yaşlılığı daha zor hale getirebiliyor.
Yaşla beraber bilgelik geliyor. 50’li yaşlarına gelen bir kadın kendine yetebilecek bilgelikte bir kadındır. Yaşlandıkça enerji biriktirmek ve kemikleri güçlendirmek zorlaşır. Bu yüzden ileriyi düşünerek aktif yaşamak, derin ve doğru nefes alıp vermeye özen göstermek ve vücut ihtiyaç duyduğunda dinlenip enerji toplamak sağlıklı bir yaşlılık geçirmek için çok önemlidir. Bilgelik döneminde pek çok kadın hayal kırıklığına uğrar çünkü gençliklerinde alışık oldukları bazı şeyleri yapamaz hale gelirler. Her ne kadar yaşı etkileyen genetik, stres, yaşam tarzı ve çevre gibi faktörler olsa da, günlük olarak vücutlarımızın bakımı bizim kontrolümüzde olan bir şeydir.
Orta yaşlarda sindirim yavaşlamaya başlar ve eklemlerimiz, tendonlarımız, bağlarımız daha dikkatli davranmamızı gerektirir. Bilge Kadın Çigong uygulamaları öncelikle böbreklere odaklanarak güçlendirmeyi hedefler. Bu sayede kemikler güçlenir, esneklik kazanır ve zihnimiz açılır. Menopozda tükenen yin (besleyici sıvı) tekrar üretilir. Böbrekler hayatımız boyunca yaşlanma sürecini etkiler. Onları sağlıklı ve dengede tutmak uzun ve sağlıklı yaşam için büyük önem taşır.
65 Yaş Üzeri – Dirayetli Dönem
Çin’de gezerken sabah erken saatlerde ve akşam güneş batarken altmış yaş üzeri çoğunluğu kadın olan yaşlı insanların parklarda dans ettiklerine, Çigong ve Taiçi yaptıklarına şahit oldum. Aldığım eğitimleri ben de parkın birinde pratik yapayım dedim. Yaşlı bir kadın yakınıma gelip bacağını omzuna kadar kaldırıp esnemeye başladı. Kendimi nasıl hissettiğimi anlatamam.
Çin’de kadınlar yaşlandıklarında hayatlarına kaldıkları yerden çok rahat devam edebiliyorlar. Kadınlar uzun ve sağlıklı yaşam için beslenmelerine çok dikkat ediyorlar. Sebze ağırlıklı beslenme ve şekerli besinleri az tüketme, beslenmenin ana unsuru. Zindeliklerini, farkındalık yaratarak vücut-zihin disiplinini iyi kurmaya borçlular.
Dirayetli Kadın Çigong uygulamaları diğer uygulamalara ek olarak daha çok kalbi güçlendirmeye ve tansiyonu dengelemeye yöneliktir.
Eğitim aldığım büyük-usta Ço Mama 65 yaşının üzerindeydi. Bacaklarını açıp oturabiliyordu. Bizi gezdirirken nefes nefese arkasından bakakaldığımı hatırlıyorum. Gülümseyerek “Hadi ama” dercesine bizimle dalga geçiyordu. Ayrıca en az 10-15 yaş genç gösteriyordu. Zamanında ne aerobik, ne yoga ne de plates yapmış. Neyse ki çigong sadece hayat boyu uygularsanız başarılı olacağınız bir şey değil. Yatalak olup yattığı yerden çigong uygulamaları ile ayağa kalkmayı başaran ve normal çigong uygulamalarına başlayan birkaç tatlı yaşlı insan ile tanışma fırsatı buldum.
Vücudunuzu dinleyin, inanın o sizinle konuşuyor. Hayatınızdan yürüyüşü eksik etmeyin. Buna günlük çigong egzersizlerini ekleyin. Zihninizi de bedeninizi de rahat tutun. Daha uzun ve üretken bir hayatınız olacak.
Çigong yapmanın yaşı yoktur!