Çocukların kızgınlığa izinleri yok, sadece beklenen şekilde davranmaya izinleri var.
“Anneye babaya kızılmaz!”
“Öğretmene kızılmaz!”
“Çocuklar kızmaz!”
“Arkadaşına niçin kızdın! Çok ayıp!”
Duyguları bu şekilde bastırılan çocuk, kızgınlık duygusunu ne zaman hissetse suçluluk duyar oluyor.
Oysa kızgınlık hepimizin hatta her canlının doğasında olan bir duygu. Çocuklarımızın da bu duyguya sahip olması çok doğal değil mi? Onlara bu duyguyu nasıl ifade edebileceklerini öğretmemiz gerekir. Bastırılmış kızgınlıklar ve ifade edilememiş duygular bir süre sonra öfke patlamalarına dönüşüyor.
Aristo, kızgınlığı, doğru kişiye, doğru zamanda, doğru ölçüde, doğru yolla ifade etmek gerekir, der.
Özgüvenli çocuklar yetiştirmek isteyen okullarda, her sabah çocuklara o sabah nasıl hissettikleri sorulmalı. Çocuklar da duygularını rahatlıkla tanımlayabilmeli. Aralarında kızgın ve üzgün olanlar öne çıkıp duygusunun nedenini paylaşmalı. Örneğin: “Bugün çok kızgınım, kardeşim kazağımı kirletti” ya da “Bugün çok kızgınım, serviste benim yerimde başkası oturuyordu.” Hem duygularını ifade ederek rahatlarlar, hem de biriktirmemeyi, bastırmamayı, duygularından dolayı suçluluk duymamayı öğrenirler. Düşüncenin doğrusu yanlışı olabilir ama duyguların yoktur.
Her sabah çocuklar okula gittiğinde ve okuldan eve geldiklerinde aşağıdaki hareketleri yaparlarsa birikmiş öfkelerini boşaltabilirler. Bu hareketlerin ailece yapılması aile içi iletişim için yararlı ve daha eğlencelidir.
Öfkenin, kızgınlığın sebepleri anlaşıldığında, objektif bir bakış açısıyla yaklaşarak duygular kontrol edilebilir. Böylece daha derin bir anlayışla öfkenin nedenine bakılabilir.
Çocukların ilerideki yaşamlarında engellerle, acılarla, kayıplarla ve diğer insanların beklenmedik davranışlarıyla karşılaşacaklar elbette. Yaşadıklarını değiştiremeyebilirler de ama olayların onları etkileme biçimini ve kendi tutumlarını değiştirebilirler.
Çocuğunuzun içinde biriktirdiği öfke ve kızgınlık enerjisini bütünsel kinesiyoloji (PiKi) egzersizleriyle atmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz aşağıdaki egzersizi yapabilir. Kızgınlığı dışarı atmak konusunda daha ayrıntılı bilgi için de Nil Gün’ün Kuraldışı Yayıncılık’tan çıkan PiKi serisine başvurabilirsiniz: PiKi Bedenin Bilgeliği (kitap), PiKi Bedenin Bilgeliği (DVD), Küçük Ebruli Enerji Kitabı.
Birikmiş Öfkeyi Boşaltma
Derin nefes alarak, yumruk yaptığınız ellerinizi havaya kaldırın ve nefesi hızla boşaltırken ellerinizi aşağı doğru açın. Hızlı ve derin hissederek en az üç beş kez yapılmalı
Okula gitmeden önce ve okuldan döndüğünüzde duş alırsanız üzerinizdeki olumsuz enerjiler akıp gider. Duş almak mümkün olmuyorsa aurayı temizlemek için şunları yapın:
- Sol omuzdan sağ kalçaya, parmaklar kapalı ve sesli ‘ha’ nefesiyle derin nefes alıp vererek kesme hareketi yapın. Sonra sağ omuzdan sol kalçaya, sonra tekrar sol omuzdan sağ kalçaya tekrar edin.
- Sol omuz başından sol parmak ucuna, derin nefes alarak ‘ha’ nefesiyle kolun üst kısmını parmak ucuna kadar sıyırın. Sonra sağ omuz başından sağ parmak ucuna, sonra tekrar sol omuz başından sol parmak ucuna tekrar edin.
- Sol kolu dirsek arkasından derin nefes alarak ‘ha’ nefesiyle sol avuç içine kadar sıyırın. Sonra sağ kolu dirsek arkasından sağ avuç içine, sonra tekrar sol kolu dirsek arkasından sol avuç içine sıyırın.
- Belden aşağı üç kez derin nefes alıp vererek ‘ha’ nefesiyle aşağıya kadar sıyırın. Dizler kırık olabilir, Reiki’ye uyumlu olanlar kanallarını açarak uygulayabilirler