Daha çok viski içerek gezegenin umudu olabilirsiniz. Çünkü İskoçlar gelecek vaat eden bir biyoyakıt yaptılar.
Viski damıtıldığında geride belli başlı iki atık kalır; ale adı verilen bir sıvı ile damıtmada kullanılan tahılın posası. Bu bol miktardaki iki atık İskoçya’daki Edinburg Napier Üniversitesi araştırmacıları tarafından yeni bir biyoyakıt olarak kullanılıyor.
İskoçların, yılda yaklaşık altı milyar dolarlık viski alışkanlıkları var ve bu alışkanlık önemli miktarda ale ile posanın açığa çıkmasına sebep oluyor. Geçmişte kullanılmayan bu atıklar normal arabalarda biyoyakıt olarak kullanılabilir; yani arabanın herhangi bir mühendislik müdahalesine ihtiyacı olmadan. Araştırmacılar bu biyoyakıtın uçak yakıtı olarak dahi kullanılabileceğini ileri sürüyorlar.
Bütanol olarak bilinen biyoyakıt etanolden otuz kat daha güçlü. Etanol için özel olarak mısır ekimi gerekirken bütanol için, viski üretiminde kullanılan tahılın ekili olduğu mevcut tarlalar yeterli oluyor. Yani bu biyoyakıt çok daha çevreci.
Belki de şu benzin derdinden kurtulmak için daha çok viski içmeliyiz. Avrupa Birliği, 2020’ye kadar biyoyakıt satışlarının bütün yakıtlar içinde yüzde onluk bir Pazar payına sahip olmasını hedefliyor. Araştırmacılar bu yeni biyoyakıtın bu hedefe önemli ölçüde katkıda bulunacağını belirtiyorlar.