Evde, okulda, işte, sokakta ve hatta yakında uçakta bile internetteyiz. Bir an için tüm gün internete giremediğinizi düşünün. Tamam, birkaç gün idare edebilirsiniz, ancak otomatik ödemeleriniz, takip edilmesi gereken mailleriniz, işi bir kenara bırakalım, seyahat planınız… En iyi restoran nerde? Bu liste uzar gider, ancak internetsiz olmaz.

İnterneti nasıl kullandığımız ayrı bir konu ancak gerçek olan birkaç mouse hareketi ile dünyanın bir ucuna ulaşabildiğimiz. Bilginin hareket özgürlüğü parmaklarımızın ucunda.

Türkiye’de 36 milyon internet kullanıcısının olduğu varsayılıyor. Yani nüfusun neredeyse yarısı. Bardağın boş yanından bakarsak : Türkiye’nin sadece %50’si internete erişiyor! Dünya’da ise bu oran %32,7! Bunca yıldır interneti konuşuyoruz ve geldiğimiz noktada hala milyarlarca insan internetsiz yaşıyor.

Google, tabi pastadaki en büyük pay sahibi olarak, internet kullanımını arttırmak için güzel bir projeye imza attı: Project Loon. Sonuçta internet kullanımı artınca Google’ın da gelirleri artacak ancak bu işi de birilerinin yapması gerekiyordu. Bu nedenle Google’ın kaz gelecek yerden tavuk esirgemediği Loon projesini destekliyorum.

İnternet erişiminin düşük olmasının arkasında çoğunlukla coğrafi nedenler yatıyor. Dağlık, ormanlık alanlar, takımadalar gibi yerleşimin düşük olduğu yerlerde erişim yatırımı yapmak, kârın çok daha uzun sürede elde edileceği anlamına geliyor. Project Loon’un çıkış noktasında (sanırım bir çocuk ile oturup konuşmuşlar) balonlar var. Yani size “balonlar sayesinde interneti tüm dünyaya yayalım” desem inanır mısınız? Ben önce ilk videoyu izlediğimde “geleceğe mektup” tadında bir hayal sandım. Sonra ikinci videoyu izlediğimde sanki 5 dakika içinde “yaptım oldu” programının içine ışınlandım.

Evet inanması zor bir proje ancak şu anda Yeni Zellanda’nın Canterbury bölgesinde ilk deneme balonları havalandı bile.  Arkasında uzay teknolojisi olmasa da işinin ehli ekiplerin oturup çalıştığı, balonlar ve rüzgar sayesinde gökyüzünde internetin hareket halinde olduğu bir projeden söz ediyoruz. Güneş ve rüzgar enerjisi projenin temelini oluşturuyor. Bir de evinizin dışından çok dekoratif gözükecek balon şeklinde alıcılar.

Google Yeni Zellanda gibi yüksek bölgelerde pilot proje yapmak için partner arayışında. Sizin köyünüz neden olmasın ?

 

www.markasosyalmedya.com

 

Share This