Yolda yürürken ayağınız kaydı ve yere düştünüz, ne yaparsınız? Ayağa kalkıp üstünüzü başınızı düzeltir, yolunuza devam mı edersiniz, yoksa yerde yatıp kalır mısınız? Bu soruya ‘Ayağa kalkıp yoluma devam ederim’ diye cevap verenlerin yaşama iyimserlik gözlüğünden baktıkları çok açık, zira iyimserlik yola hep devam etmektir.
Hayat, inişli çıkışlı bir yolculuk. Kimi zaman karşımıza çıkan engeller bizi nakavt eder ve uzun süre yerden kalkamayız. Hatta kimi zaman engeller bizi öylesine zorlar ki bir daha ayağa kalkmamız bile mümkün olmayabilir. İyimserlik işte böyle zamanlarda yaşama devam etmemizi sağlayan en büyük güç ve bu güç bizim doğamızda mevcut. Yaşama iki farklı bakış açısı ile yaklaşabilir, iyimser ya da kötümser tavırlar sergileyebiliriz. Karamsarlık sadece başımıza gelenlerin daha kötü bir hal almasını sağlamaz, üstelik psikolojik olarak ciddi zarar görmemize de yol açabilir.
Oysa iyimserlik yeterli ölçüde kullanıldığı zaman inanılmaz güzellikler yaratabilir çünkü iyimserlik hayatta kalmak ve kendimizi korumak için ihtiyaç duyduğumuz bir savunma mekanizması gibidir.
Dengeleyici bir mekanizmadır
Psikolojik olarak insanın iyi ya da kötü olmadığı durumu sıfır olarak kabul edecek olursak; iyi olduğumuz zamanlarda psikolojimiz artıya geçer, kötü olduğumuz zamanlarda psikolojimiz eksiye düşer. İyimserlik, eksiye geçen psikolojimizi artıya dönüştürmek için kullandığımız bir denge mekanizması gibidir. Onun sayesinde kendimizi daha iyi hissederiz ve bu sayede daha sağlıklı düşünebilme gücüne kavuşuruz. İyimserlik bizi artıya geçirir.
Kendi kendini iyileştirme ilacıdır.
Başınıza en kötüsünün geldiğini hayal edin, en büyük korkunuzu düşünün. Örneğin üç günlük ömrünüz kalmış olsun. Hayatınızın son günlerini ahlayıp vahlayarak geçirmeniz sizden beklenen en doğal tepki olacaktır. Oysa iyimserlik ilacını içebilir, hayatınızın son günlerini ölümü kabullenerek huzur içinde geçirebilirsiniz. Kaçınılmaz olanla başa çıkmanın tek yolu onu kabullenmek ve elde edilen yeni durumu en olumlu şekilde kullanmaktır.
Polyanna’nın iyimserliği
Üç gün sonra ölecek bir insanın iyimserlik göstermesini mantıksız bulanlar çıkacaktır. Sizlere Polyanna’yı hatırlatmak istiyorum; hani şu beklediği hediye paketinin içinden koltuk değnekleri çıkınca ‘iyi ki benim ihtiyacım yok’ diyen kız çocuğunu. İşte iyimserlik budur, insanın içinde bulunduğu durumu gerçekçi şekilde değerlendirmesidir. Polyanna gelen hediyeye kızıp sinirlense daha iyi bir sonuca mı ulaşacaktı? Öyleyse neden başımıza gelen olayları gerçekçi değerlendirip bardağın hem dolu hem boş olan tarafını görmeye çalışmayalım ki?
İyimserliğin kazançları
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; iyimser insanların genel sağlık durumları karamsar insanlara göre çok daha iyi. İyimserliğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve insanların hastalıklara karşı daha dayanıklı oldukları bilinen bir gerçek. İyimserliğin hastalıklarla mücadele ederken insanlara yardımcı olduğu yine yapılan bilimsel çalışmaların bulguları arasında. İyimserlik ayrıca kişilerarası ilişkilerimizin daha başarılı ilerlemesine yardımcı olan etkili bir psikolojik beceri. Özellikle kişilerarası ilişkilerde yaşanan problemlerin üstesinden gelme konusunda iyimserlerin karamsarlara göre çok daha başarılı oldukları tespit edilmiş.
Sağlam kafa sağlam vücut
İyimserlik psikolojik bir beceri olmakla birlikte biyolojik bir altyapıya sahip. İyimser tutumlarımızı artırmak için öncelikle zihnimizin rahat ve düzgün çalışmasını sağlamalıyız. Bunun için beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz ve bol bol fiziksel aktivitede bulunmamız gerek. ‘Sağlam kafa sağlam vücuttu bulunur’ sözünü doğrulayan pek çok bilimsel çalışma yapılmıştır. Fiziksel açıdan dengeli beslenen ve bol bol fiziksel aktivitede bulunan insanların daha iyimser tutumlar sergiledikleri bilimsel açıdan ispatlanmış bir gerçektir. Bu nedenle önce vücudunuzu rahatlatmalısınız ki, sonrasında hayatınız iyimserliğin gücü ile dolup taşsın.
Kendinizi test edin
Aşağıdaki cümlelerin her birini sizin için ne kadar doğru olup olmadığına dair 1 ila 5 arasında punlayınız. Hiç katılmıyorum için 1 puan, tamamen katılıyorum için 5 puan verin kendinize. Test sonunda toplam puanlarınız ne kadar düşük olursa, o kadar iyimsersiniz demektir.
1- Kendimi genelde kötü hissederim.
2- Etrafımdaki insanlarla sık sık sorun yaşarım.
3- Dünyanın bir gün yok olup gideceğine inanıyorum.
4- Ölümün adını bile duymak beni korkutur.
5- Aynı şeyleri tekrar tekrar yapmaktan nefret ederim.
6- İşimi kaybetmek benim için en büyük felakettir.
7- Sabahları uyanmak benim için büyük bir eziyettir.
8- Çalışmak hayattaki en sıkıcı şeydir.
Kaynak: Star Gazetesi