Bu kitap boyunca “Şunu deneyebilirsiniz”, hatta “Şunu yapın” dediğimi duyacaksınız. Tüm bu bildirimler “Şu ve şu bende işe yarıyor, benim mizacım ve bakış açıma uyuyor” anlamını taşır. Dolayısıyla onların size de uyup uymadığına kendiniz karar vermelisiniz. Sizi, seansta nasıl olmak istediğiniz ve karşınızdaki kişiye nasıl yardım edebileceğiniz konusunda, kendi çözümünüzü bulma zahmetinden kurtaracak bir sistem ya da metodun olduğu düşüncesine kapılmamaya çalışın. Hayır. Her koçun bu zahmete girmesi gerekir.

Eğer sistem ya da metot arayışında olursanız yönergelerimi fazla ciddiye alabilirsiniz. Pek çok koç işe yarar bir metot bulmakla kendilerine güvenmek arasında kaldıklarından, koçluk yaparken rahat olamıyor, hatta bazıları koçluktan tamamen kaçınıyor. Siz de bu şekilde arafta kalmamaya çalışın. Söylediklerimi dinleyin ama kendi yolunuzdan gitmeyi seçin.

Doktorlukta belli bir metodu uygulamak iyidir. Ne var ki koçluk, özünde iki şeyle ilgilidir: içtenlikle yardımcı olmaya çalışma ilkesi ve kendiniz olma ilkesi. “Yeterli değilim” ya da “Yeterince bilgim yok” ya da “Yeterince donanımım yok” ya da “Ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum”un yerine, son derece basit, pürüzsüz ve nihayetinde zahmetsiz olan, “Sadece kendim olarak yardım edebilirim”i koymaya çalışın.

Yönergelerime temkinli yaklaşın. Onları fazla ciddiye aldığınızı fark ederseniz bu kitabı kenara koyup bir ayna bulun, ona bakın ve “Sadece kendim olarak yardım edebilirim” diyerek “Buda’yı öldürün.” Bu cümleyi inanarak söyleyin. Şüpheleriniz varsa, inanarak söyleyemiyorsanız alternatif üretmeye çalışın. Mesela: “Yardımcı olmanın yolunu bulabilirim” ya da “Harika bir koçluk personası geliştireceğim.” Aynaya bakıp kendinizi ve geleceğinizi onaylamaya çalışın.

Aralarında Joe Louis’in de olduğu pek çok korkutucu ağır sıkletle dövüşüp hiç yenilgi almadan emekli olmuş Rocky Marciano gibi bir şampiyonu düşünün. 1.80 boyunda 85 kilo olan Marciano ağır sıklet boks tarihinin en düşük uzanma mesafesine sahipti. Marciano’nun kendi bedenine, yapısına ve koşullarına uymayan bir metot ya da stil benimsemesi mantıklı olur muydu? Hayır. Başarılı olması için büzülmesi, yakın dövüşmesi ve on beşinci rauntta hâlâ yumruk atmaya devam edebilmek için kondisyonunu rakiplerinden çok daha iyi durumda tutması gerekiyordu.

Benzer şekilde, sizin de kendi yönteminizi yaratmanız gerekiyor. Koçluk yaşantınızı iki bölüme ayıralım: başlangıç ve sonrası. Başlangıçta benim bu kitapta verdiklerime benzer tavsiyeleri elbette denemek istersiniz, çünkü benim ve başka koçların işine yaramışlardır. Başlarda kendinize usta değil de çırak olma iznini vermeniz mantıklıdır; ama o zaman bile neyin sizin için işe yarar olduğunun, gözlemlerinize dayanarak taktiklerinizi nasıl değiştirebileceğinizin notlarını alın. Sonra da o değişiklikleri yapın.

Koç olan siz, bir anda oluşuvermez; onu sizin yaratmanız gerekir. Danışanların karşısına oturma cesareti gösterip gerçek hayattaki bu etkileşimlerden bir şeyler öğrenirseniz yaratırsınız da…

EGZERSİZLER

Kolay. “Nasıl bir koç olmak istediğime karar vereceğim” deyin.

Kolay. “Kendi muhteşem koçluk personamı kendim yaratabilirim” deyin.

Orta. Uygun ve etkili olacak şekilde kendi yolunuzdan gittiğiniz zamanları düşünün. Bu deneyimlerden ne çıkardınız?

Pro. Kendi kişiliğinizi düşünün. Kişiliğinizin hangi yönleri seanslarda avantaj sağlayabilir, hangi yönleri dezavantajlı olabilir? Dezavantajlı olabileceğinden şüphelendiğiniz yönlerinizin etkisini azaltmak için neler yapabileceğinizi düşünün.

 

Resmi Olmayan Koçlar İçin Düşünce Egzersizi

Gayri resmi bir koçluk fırsatıyla karşı karşıya olduğunuzu düşünün. Diyelim ki işyerindeki takım arkadaşlarınızdan birine koçluk yapıyor, işle ilgili bir sorunu çözmesi için ona yardım ediyorsunuz. Nasıl bir koç olmak istersiniz? Zihninizde farklı koçluk stillerini canlandırın ve hangisinin daha iyi hissettirdiğini ve size daha uygun olduğunu gözlemleyin.

Kendine Koçluk Edenler İçin Yazma Egzersizi

Boşluğu doldurun: “Kendime koçluk ederek şu özelliklerimi güçlendirebilirim: …”

 

Share This