Hafıza ve konsantrasyon uzmanı Tony Buzan, “Dünyanın neresinde olursa olsun konferanslarım sırasında insanlara ‘Kaçınızda konsantrasyon sorunu var?’ diye sorduğumda katılımcıların yüzde doksan beşi elini kaldırır” diyor. “Elini kaldırmayan yüzde beş ise zaten beni dinlemeyenlerdir.”
Konsantrasyon arttırma tekniklerini öğrenip, çocuklarına da öğretmek isteyen anne babalarla ben de sunumlarımda sık sık karşılaşırım.
Konsantrasyon hepimiz için önemli çünkü her bireyin kendi iç kaynaklarını ve potansiyelini en iyi şekilde kullanabilmesini sağlıyor. Bilinç ve bilinçaltı güçlerinin birleştiği merkez konsantre olmuş bir beyindir. Konsantre olmuş bir zihin maksimum performans gösterir.
Nasıl konsantre olacağımızı bilirsek hem okul, hem de iş yaşamında performansımızı geometrik olarak üç ila beş kat arttırabiliriz.
Konsantrasyon geliştirici tekniklerin birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Konsantrasyon Arttırıcı Uygulamalar
S u
Su içmenin birçok yararı olduğu gibi, dikkat aralığını da arttırdığı kanıtlanmıştır. Ders çalışırken ve önemli bir konuya odaklanmak istediğinizde yudum yudum su için. Masanızda sürahi ile su dolu bir bardak bulundurma alışkanlığı edinin.
N e f e s
Ders çalışmaya başlamadan önce ya da konsantrasyon arttırmak istediğinizde, birkaç derin diyafram nefesi alın. Vücuda alınan oksijenin yüzde yirmi beşini beynimiz kullanır. Diyafram nefesiyle beynimize daha fazla oksijen sağlamış oluruz. Diyafram nefesi çalışma öncesi, yazılı veya sözlü sınav öncesi, stresli durumlarda ve yatmadan önce uygulanmalı.
Konsantrasyon Arttırıcı Egzersizler
A t e ş t e n S a y ı l a r
Rahat bir yere oturun. Sırtınız dik dursun. Gözünüzü kapatıp beş on kez derin nefes alıp verin. Zihninizin temizlendiğini, sakinleştiğini hissedin. Durgun bir göl imgeleyin. Nefes alıp vermeye devam ederken sayı saymaya başlayın. Bir sayısından başlayarak beşer saniye arayla sayın. Saymakta olduğunuz sayıyı gökyüzünde ateşle yazılmış gibi imgeleyin. Canlı, net ve parlak olarak görmeniz çok önemlidir. Saymaya devam edin. Önce 20’ye kadar, daha sonra da 30’a, hatta 40’a kadar arttırın.
K o n t r o l Ç i z e l g e s i
Ders çalışmaya başlamadan önce analog bir saate bakın. Zamanı kontrol çizelgesi yapmak üzere not edin. Zihniniz dağılıp konsantrasyonunuz bozulmaya, vücudunuz kıpırdanmaya başladığında hemen saate bakıp zamanı çizelgenize not edin. Konsantrasyonunuzun zamanla artacağını fark edeceksiniz.
M e t a l T e m i z l i ğ i
Vücudumuzda birikmiş ağır metalleri temizlemek de konsantrasyonumuzu ve hafızamızı güçlendirecektir. Bu amaçla kullanılabilecek bir yöntem Prof. Dr. Mikhail Tombak’ın İyileşmeyecek Hastalık Yoktur kitabında anlatılmaktadır. Bu sayede çocukların okul döneminin başında yaz boyunca vücutlarında biriktirdikleri ağır metalleri atmaları sağlanabilir. Bu yöntem, sabahları aç karnına ya da akşam yemeğinden dört saat sonra boş mideye uygulanmalıdır. Bir çay kaşığı kadar ayçiçekyağı ağzın ön kısmına alınır, şeker gibi ağzın içinde yarım saat çevrilir. Ağızdaki yağ süre dolduktan sonra mutlaka tükürülmelidir. Tedavi on beş günlük kür halinde uygulanabilir.
Anthony Robbins diyor ki; “Akıllı insan, bulduğundan daha fazla fırsatı yaratandır. Kaderimizi kontrol eden üç karar vardır: neye odaklanacağımıza karar vermek; bir şeyin bizim için ne anlam taşıdığına karar vermek; istediğimiz sonuçları elde etmek için ne yapmamız gerektiğini bilmek.”
Etkili bir konsantrasyon yeteneği kaderimizi belirleyecek kararlarımızı hayata geçirmede en önemli araçlardan biri olacaktır.