Sanskrit dilinde “padma” lotus, nilüfer çiçeği anlamını taşır, dolayısı ile oturuş da lotus duruşu olarak adlandırılmaktadır.
Padma-asana (“tam lotus”) çalışması oldukça uğraşı gerektiren bir oturuş şeklidir. Meditasyon çalışmalarında bu oturuş kullanılacaksa, öncesinde bedeni dinleyerek ve duyarlılıkla, sabırla lotusa hazırlık çalışmaları yapılması iyi olur.
Bazılarımız lotusu rahatlıkla ve kolaylıkla yaparken (ki öyle bile olsa dikkatli yapılması iyi olur) bazılarımız ise çok çok çalışarak ve belki bazen yıllar sonra bu poza girebilecek duruma gelebiliyor. Belki de hiç gelemiyor. Hepimizin beden yapısı farklı. Kemiklerimiz, eklemlerimiz ve eklem rotasyonlarımız farklı farklı. Bu bedensel yapımız lotusa izin vermiyor olabiliyor. (Zihinsel bir engel mi bedensel mi onu anlamak da zaman alabilir). Bu durumda kendimizi başka bedenlerle kıyaslamaksızın, kendi bedenimizi tanıyıp, onun her haliyle rahat etmek bizim araştırmamız ve deneyimimiz olabilir.
Birçok kaynakta şu faydalarından bahsedilir: Oturuş şekli düzenli olarak yapıldığında ve nefes çalışmaları ile diğer çalışmalar da kullanıldığında vücudun hem fiziksel, hem de kimyasal olarak yıpranmasının önlendiği görüşü kuvvetlidir. Padmasana oturuş şekli ile vücudun içinde süptil olarak var olduğu düşünülen nadi adı ile anılan enerji kanalları açılır, vücudumuzda var olup da kullanamadığımız, kundalini konusunda tecrübe edeceğimiz enerjimiz omurgamız çevresine yayılarak başımıza doğru yükselir.
Oturuş sık sık tekrarlanabilir. Bu tekrarlar, özellikle omurga ve omurganın bel bölgesindeki kasların kuvvetlenmesini sağlayıp dik durmamızı kolaylaştırır. Kalça kemiğinin alt kısmında, cinsel organlar etrafında ve omurganın bel bölgesinde bol miktarda kan toplanmasına, buradaki organların ve dokuların beslenmesine yardımcı olur.
Padmasanayı yavaşlıkla, sakinlikle yapın. Oturuşu gerçekleştirirken vücudu sürekli izleyin. Başlangıç döneminde kısa süreli oturuşlarda kalın ve bu süreyi yavaş yavaş artırın. Zorlamalar, hareketin fayda yerine zarar vermesine neden olabilir. O nedenle de eklemlerde ağrı meydana geldiğinde; noktasal ve sızılı acılar hissedildiğinde; kollarda, vücutta gerilmeler olduğunda; dizler yukarıya kalktığında; sinirlenme belirtileri ortaya çıktığında; panik havası geliştiğinde oturuşa yavaşça son verin ve bacakları yavaş yavaş sallayın.
Lotusu iyice öğrendikten ve uzun süreli durup duramadığınızı test ettikten sonra kullanmanız, çalışmalarınızı sağlıklı ve güvenli yapar.
Padmasana oturuşu iyi bir denge sağlar, omurgaya ve başa hâkim olabilmeyi kolaylaştırır ve tamamen kapalı bir devre meydana getirir. Bu nedenle de meditasyon ve enerji çalışmalarında tercih edilerek kullanılmalıdır.
Ayrıca, padmasanada otururken, bedenim ve zihnimde, sağ ve solun birbiriyle kaynaşmasını, birbirini desteklemesini, iç içe olmalarını ve birlik hissini izliyor gibi oluyorum. Ve lotusta bacaklarımın sonsuzluk işaretini oluşturmasından hoşlanıyorum.
Yere oturun (popo altına bir yükselti alarak oturabilirsiniz; böylece dizler yere doğru rahatça kendini bırakabilir).
Sol elle sağ ayağınızı, sağ elle sağ dizinizi tutarak birkaç kere kalçadan gelen hareketle bacağınızı sağa sola sallayın ve yine kalçadan gelen bir hareketle sağ ayağınızı sol kasık ya da kasığa yakın bir yere, sol bacağınızın üzerine yerleştirin.
Sağ ayakparmakları canlı ve aktif. Dizden gelen bir çevrilme hareketi istemediğimiz bir şey. Dizinizde ve kalça ekleminizde olsun kulağınız. Sağ diziniz çok yukarda kaldıysa devam etmeyin, sağ diziniz yere doğru yakınsa aynı hareketi sol ayak için de yapın. Sol ayağı da sağ kasığa yakın bir yere sağ bacak üzerine getirin. Sol ayakparmakları canlı ve aktif. Eller dizlerin üzerinde ya da kucakta üst üste konabilir.
Kuyruksokumundan başın tepesine doğru, omurgayı doğal kıvrımlarında uzatın. Çene yere paralel. Kulaklar omuzlarla hizada. Omuzlar kulaklardan uzak, rahat, kürek kemikleri kalçalara doğru ağır ve sırtın arkası da geniş-açık. Göbek yumuşak. Leğen kemiği ve bacaklar yere doğru ağır ve rahat. Burundan doğal nefeslerin akışını izleyin.