Sihirli yaş kırktan sonra tamamen sağlıklı bir insan bulmak, neredeyse olanaksızdır. Tipik bir ailede büyükanne sürekli ağrıyan eklem ve kemiklerinden yakınır ve iyi göremez. Büyükbabanın kalp sorunları, sindirim sistemi bozuklukları veya astımı vardır. Baba hazımsızlıktan ve sırt ağrılarından yakınır. Annenin derdi sık sık kabızlık çekmesi ve başının ağrımasıdır. Çocuklar gözlük takar, alerjilerden muzdariptir, sivilceleri vardır, sık sık soğuk algınlığına yakalanır yahut nezle olurlar.

Kalıtımsal hastalıklardan söz etmeyin. Kalıtım yoluyla aldığımız şey sağlıksız bir yaşam tarzıdır.

Gezegenimizde yaşayan bitki ve hayvanlar bize müthiş çeşitlilikte yiyecek sunuyor. Temel sorun bedenimiz için gerçekten esas olan ürünleri nasıl seçeceğimizdir. Yaygın yanlış görüşlerden en ciddisi, yemeklerimizde çok çeşitli ürünleri bir arada tüketmenin sağlığımızı korumamıza yardımcı olacağını ileri süren görüştür. Hayvansal proteinlerce zengin yemeklerin daha besleyici olduğu da yaygın bir yanlış inançtır. İronik bir şekilde, bu tür gıdalar çoğu zaman rahatsızlıklarımızın ve hastalıklarımızın kaynağıdır.

Proteince zengin gıdalar yerken uyulacak ilkeler:

  1. Eğer proteinleri yağlarla birlikte tüketiyorsanız (örneğin bitkisel yağda kızartılmış et) yanında bol miktarda sebze yiyin. Proteinlerin sindirilmesini engelleyen yağları bol sebze önler.
  2. Bir yemekte yalnızca bir tür protein yemekte yarar vardır. Örneğin yalnızca et, yalnızca balık ya da yalnızca bezelye yemek gibi.
  3. Proteinler, tercihan, akşam yemeklerinde ve yatağa gitmeden en az iki saat önce yenilmelidir. Bedenimiz hücrelerini geceleri onarır ve bu süreçte protein kullanılır. Her proteinli yemekten önce bir sebze salatası yenilmelidir.

Örnekler:

  • Sebze salatası ve pişmiş et ya da köfte
  • Sebze salatası ve peynir
  • Sebze salatası ve kuru fasulye yahut bezelye.

Bazı yararlı tavsiyeler:

  • Eti tavada pişirmektense fırında ya da ızgarada pişirmek daha yararlıdır.
  • Etli çorbaların sindirilmesi, tıpkı etler gibi, diğer çorbalara kıyasla otuz kat daha fazla enerji gerektirir. Et ürünleri yirmiyi aşkın toksik madde içerir. Etli çorba pişirdiğimiz zaman bu maddeler çorbamıza da geçer. Böylece çorbamız ölü bir hayvandan gelen toksinlerle dolu olur. En doğrusu etli çorbaları, etli sebze yemeklerini beslenme rejimimizden tümüyle çıkarmaktır.
  • Büyük miktarlarda proteine ihtiyacımız yok. Haftada yalnızca iki kez et, balık ya da tavuk yemek yeterlidir. Hayvansal gıdaları, yerine başka gıdalar koyarak beslenme rejimimizden tümüyle kaldırmak mümkündür. 100 gram fındık veya ceviz günlük protein ihtiyacımızı karşılar. 120 gram fasulye veya bezelye 200 gram et veya 300 gram balığın yerini tutar.
  • Et ve balık yalnızca tazeyken yenilmelidir, kalanı ertesi gün yemek için kaldırmayın.
  • Et yemeği pişirdiğiniz zaman, eti çıkarmadan on dakika önce tencereye bir elma atın. Bu etinizin daha sulu olmasını sağlayacaktır. Pişen balığınızın daha lezzetli olmasını sağlamak için pişme esnasında birkaç kez tencereye soğuk su ekleyin.
Share This