Eğitim kurumlarında, stresin oluşmaması ya da var olan stresin azaltılması için gerekli önlemlerin zamanında alınması, eğitim ve öğretimin verimliliği açısından son derece önemlidir. Öğrenciler strese girdiğinde, beyinleri bununla başa çıkmaya çalıştığı için öğrenme ve hafızayla bağlantılı sinir (nöral) sistemlerinin işleyişi aksar.
Stresli durumlarda beynimiz tam kapasite çalışamaz. Cevabı hatırlamaya çalıştığımız sorularda, kafamızın dolu olduğunu düşündüğümüzde elimiz alnımızdaki çıkıntılara gider. Esasında bilge bedenimiz, farkında olmasak da bize ihtiyacımız olanı yaptırır. Alnımızdaki çıkıntılar kan dolaşımı sistemiyle (nörovasküler sistem) ilişkilidir. Bu çıkıntılara bir süre dokunduğumuzda, ovduğumuzda ya da küçük vuruşlar yaptığımızda ön ve arka loblara daha fazla kan gitmeye başlar. Reiki terapilerinde ve enerji çalışmalarında bu yüzden alındaki bu çıkıntılar çok önemlidir. Hem kendi stresimizi hem de çocuğumuzunkini bu özel noktaları uyararak yönetebiliriz.
Çocuğunuz gireceği sınav için ya da başka bir konu sebebiyle endişe duyuyorsa, önce rahat edebileceği bir yere uzandırın ya da oturmasını sağlayın. Reiki kanalınızı açarak bir elinizle alnına, bir elinizle de başının arkasını tutun. Endişe duyduğu olayı tüm duyularını kullanarak anlatmasını sağlayın. Yorum yapmadan, sözünü kesmeden dinleyin. Bırakın en kötü olasılıkları özgürce sıralasın. Bu sırada gözlerini kapatırsa daha iyi canlandırma yapacaktır. Endişe ettiği durumu düşünürken gördüğü, duyduğu ve hissettiklerini, sorularınızın yardımıyla detaylıca anlatmasına izin verin. Endişelerini özgürce anlattıktan sonra ikinci aşamaya geçebilirsiniz.
SAYFA-BOLUMU
İkinci aşamada, aşağıda sıralanan ve çocuğunuzun stresini azaltacak örnek canlandırmalardan ya da ona uygun olduğunu düşündüğünüz benzerlerinden yararlanabilirsiniz.
- Tüm endişelerini bir kovaya doldurup denize bırakabilir.
- Sıkıntılarını uçan bir balonun içine alıp gökyüzüne salabilir.
- Bir sandığın içine korkularını koyup denizin dibine bırakabilir.
- Beyaz bir kayaya öfkesini yazıp çekiçle kırabilir.
- Hayalinde bir duşa girerek suyla endişelerinin akıp gittiğini düşünebilir.
- Bir göl ya da denize dalıp tüm sıkıntılarının suyla akıp gitmesini gözünde canlandırabilir.
Daha sonra yavaşça burnundan derin derin nefes alıp vermesini sağlayın. Nefesini önce diyaframına sonra göğsüne ve kürek kemiklerine doğru yavaşça alsın. Bu şekilde aldığı nefesi bir süre tuttuktan sonra yine aldığı gibi çok yavaş, önce karından, sonra göğüsten versin. Birkaç nefes sonra rahatlama hissedecek, bedenine hafiflik hissi yayılacaktır.
Bundan sonraki aşamada aynı olayı, bu sefer olumlu düşünerek hayal etmesini sağlayın. Örneğin: sınavda soruları kolaylıkla çözüyor; sınav sonrasında başarısını arkadaşlarıyla paylaşıyor… Çocuğunuzun algılama yöntemlerini olumsuz etkilemiyorsa lavanta yağı ya da hafif müzikten de yararlanabilirsiniz. Bu çalışmayı birkaç kez yaptığınızda stresinin azaldığını fark edeceksiniz.
Çocuklar strese girdikleri, sınavları konusunda endişelendiklerinde, onlara “Kızım endişelenme”, “Oğlum korkacak ne var”, “Boş ver heyecanlanacak bir şey yok” gibi işe yaramayacak cümleler kurmak yerine, bu ve benzer teknikleri uygulamak hem çocuğunuzun başarısının artmasını hem de sizinle yakınlaşmasını sağlayacaktır.