Çoğu insan yiyeceklerin enerji sağlamakta en büyük önemi taşıdığını sanır. Ancak doğa bunu başka türlü ayarlamıştır.

Haftalarca yemek yemeden, günlerce su içmeden yaşayabilecekken hava olmaksızın sadece birkaç dakika yaşayabileceğimiz basit bir gerçek.

Bu nedenle farklı nefes alma teknikleri öğrenmek sağlıklı yaşamanın en iyi ve hızlı yolu.

Nefes alma egzersizleri yaşamsaldır çünkü havada bulunan büyük enerjiyi soğurmamıza ve korumamıza olanak sağlar. Yoga ustalarının nefes alma tekniklerini sağlık basamaklarının en tepesine koymalarının nedeni de bu.

Nefes alma tekniklerinin amacı, alıştığımız nefes alma biçimini değiştirmek ve böylece hücresel metabolizmamız (hücrelerimiz ve kanımız arasındaki gaz değişimi) için yaşamsal öneme sahip karbondioksiti bedenimizin tutmasına yardım etmektir. Oksidasyon tepkimelerinde oksijen kullanılır (bu yüzen temiz hava solumamız gerekir). Bedenimizde gerçekleşen tepkimelerin kalan kısmının çoğunluğu, karbondioksit yoğunluğuna bağlıdır.

Ormanda üç-beş saatlik uzun bir yürüyüş yaparsak ve oksijence zengin hava solursak (özellikle derin nefesler almışsak), yorgunluk ve ağırlık hissedebilir, baş ağrısı çekebiliriz. Bunun nedeni bedenimizdeki karbondioksit yoğunluğunun düşmesidir.

Nefesimizi bir süre tuttuğumuz zaman kanımızdaki gaz değişimi daha iyi olur ve hücresel metabolizma için gerekli olan karbondioksit miktarı artar. Bu, sağlıklı olmanın ve uzun yaşamanın bir diğer sırrı.

Nefes ve Gençlik

Doğru nefes alarak yaşlanmamızı yavaşlatabiliriz.

Uzun yaşamak istiyorsanız, derin ve seyrek nefes alın.

Beş yaşına kadar olan çocukların nefes alışına tam nefes diyebiliriz. Başka herhangi bir tür nefes alma egzersizi yapmadan önce, tam nefes alma alıştırmaları yapmamız gerekir.

Tam Nefes Alma

Bu uygulamayı sırtüstü uzanmışken, otururken ya da ayakta dikilirken yapabilirsiniz.

  • Kaslarınız gevşek, gözleriniz kapalı olmalıdır.
  • İlkin akciğerlerinizin alt kısımlarını havayla doldurmaya çalışarak yavaşça nefes alın; bu sırada karnınız öne doğru çıkmalıdır.
  • Daha sonra akciğerlerinizin orta kısımlarını havayla doldurmaya çalışın; bu sırada göğüs kafesinizin alt kısmı genişlemelidir.
  • En son olarak da akciğerlerinizin üst kısımlarını havayla doldurmaya çalışın; bu sırada göğüs kafesiniz ve üst kaburgalarınız yukarı doğru hareket edecek ve omuzlarınız hafifçe genişleyecektir.

Şimdi bu üç aşamayı yavaş ve sürekli tek bir nefes alma hareketi şeklinde birleştirmeye çalışın. Göğüs hafifçe şişerken, hava burundan ve yavaşça içe çekilmelidir. Nefes verdiğiniz zaman, karnınız gittikçe iner.

Eğer bütün döngüyü birden kendi kendinize öğrenmekte zorlanıyorsanız, bir çocuğu nefes alırken gözlemleyin ve gördüklerinizi tekrarlayın.

Tam nefes almaya alıştıktan sonra, özel nefes alma ritimlerini öğrenmeye hazırsınız demektir.

Bilinçli olarak nefesimizi tutarak bedenimizdeki enerji dağılımını iyileştirmeye, endokrin bezlerinin çalışmasını düzenlemeye, kalp ritmini düzenlemeye ve kanımızdaki oksijen miktarını artırmaya ve böylece oksidasyon süreçlerini hızlandırmaya yardımcı olabiliriz. Nefes alma egzersizlerinin fazla kilolarımızdan kurtulmamıza yardımcı olması şaşırtıcı değildir.

Günde on-on beş dakikayı tam nefes almaya ayırırsanız, ömrünüzü yıllarca uzatabilirsiniz.

Share This