Geçtiğimiz haftalarda kendimize postüral anlamda yani duruş anlamında iyi baktığımızı ve bu anlamdaki farkındalıklarımızı artırdığımızı varsayarak ilk adımı hep beraber attığımızı düşünüyorum.
Bu kadar önemli bir konuda biraz daha teorik bilginin zararı olmaz diyerek postüre etki eden faktörlerden söz etmek istiyorum sizlere.
Duruşa etki eden faktörler:
- Irk
- Beslenme
- Kalıtım
- Psikolojik durum
- Sosyoekonomik durum
- Meslek ve uğraşılar
- Egzersiz
- Yorgunluk
- Aşırı kilo
- Kötü çalışma ortamı
- Kısalmış kaslar nedeniyle azalan esneklik
- Kemik ve yumuşak dokuya ait patolojiler
Bu faktörlerden özellikle kötü çalışma ortamına -önümüzdeki haftalarda daha da detaylı olarak ele almak üzere- biraz değinmek istiyorum.
Hayatımızın önemli bir bölümünün ofislerde ve masa başında geçtiği düşünülecek olursa bu konunun ne denli önemli olduğu ortadadır.
Kısaca özetlemek gerekirse, çalışma ortamının çalışana uygun hale getirilmesi, “ofis ergonomisi” dediğimiz çok kapsamlı ve multidisipliner bir alanın konusudur. Mühendislik, mimarlık, tıp (fizyoloji, anatomi), psikoloji gibi birçok bilimsel disiplinin ortak çalışma alanıdır ergonomi ve amaç, insana en iyi şekilde uyumlanmış makine, çevre sistemleri geliştirmektir.
Gün boyu oturduğumuz sandalyeden bilgisayarın klavyesine, çalışma masamızdan bilgisayarımızın faresine kadar her şeyin bedene uyumlu olması gerekir. Yapılan araştırmalar, ergonomik ortamların kas-iskelet sistemi hastalıklarını en az yarı yarıya azalttığını gösteriyor. Bu konudaki farkındalıklarımızı geliştirdikçe risklerimizi azaltıp, duruşumuza çok ciddi katkı sağlamamız mümkün. Evet, böylesi önemli bir konuda önümüzdeki haftalarda yazmaya devam edeceğim.
Şimdi gelelim iyi bir postür için nelere ihtiyaç duyduğumuza…
İyi bir postür için ihtiyacımız olanlar:
- Esnek kaslar
- Eklem hareket açıklıklarının normal olması (Her eklemin bir normal hareket açıklığı vardır ve bu hareket açıklıklarında azalma, duruşumuzu çok ciddi olarak etkiler).
- Esnek bir omurga (Hayattaki duruşumuz da omurgamızın esnekliği kadar esnek olabilir tekrar hatırlatayım istedim).
- Omurganın her iki tarafındaki kasların dengesi
- Postürümüzle ilgili farkındalıklarımızın artması
Peki neler yapmalıyız?
İyi bir postür için yapmamız gerekenler:
- Rahat ve doğal olmalıyız yani askeri bir duruş veya kasılmış ve baston yutmuş gibi bir duruş da istediğimiz bir şey değildir.
- Başımız dik olmalı ama boynumuzun önü gergin olmamalı ve çene seviyemize dikkat etmeliyiz (Çenemiz düşmemeli hiçbir anlamda!!!)
- Omurgamız dik omuzlarımız rahat ve gevşek olmalı ama asla düşük ve kamburlaşmış değil.
- Ayak parmaklarımız karşıya bakmalı ki ağırlığımız tabanımıza uygun bir şekilde dağılsın.
- Yüz ifademiz gergin olmamalı mümkünse tebessüm etmeli ve hatta sık sık kahkaha atmalıyız.
- Düzenli egzersiz yapmalıyız.
- Doğru nefes almalıyız.
Son bir hatırlatma; kötü bir duruş nefes alanını en fazla daraltan faktörlerden biridir.