Körmen

Yabani pırasanın en dıştaki yaprağını soyun. Doğrayın. Geniş bir çelik tavada bir orta boy kuru soğan ile çevirin, yumuşasın, sararsın. Üzerine yumurta kırın. Pul biber atın. Sofrada tek başına sunulması bile kâfi ama et sevenler yanına sac kavurma yapabilir. Bir de süzme yoğurt yakışır yanına.

Balkabağı borani

Balkabağının sarı renkte olanını kuşbaşı doğrayın. Tavada zeytinyağı -hatta ben tereyağı tercih ediyorum- ile elle kırılmış kuru biber ve kuru soğan kavurun. Kabağı da atın, iyice yumuşasın. Kapağı hep açık olmalı, yoksa sulanır. Çatal girecek kadar yumuşayınca birazcık demlensin. Sarımsaklı yoğurt ve pul biberli tereyağını da hazır edin, servis tabağında süsleyin, sunun. Çorba ve ızgara ile yakışır.

Silkmelik patlıcan

Yıkayın, kaynar suda bir süre bekletin. İyice şişsin. Sonra havlu arasında suyunu alın. Az biraz zeytinyağında kızartın. Sarımsaklı yoğurt ve acılı sos ile sunulur. Hem meze, hem yemektir.

Kuru patlıcan/Kuru biber dolması

En-en-en sevilesi yemek. Benim için hazırlanıyorsa bulgur, yeşil mercimek, kuru soğan, biber salçası, sumak ve bol yeşillik ile pişiyor. Gelinimle oğlum kıymalısından şaşmaz. Harcını kıyma, pirinç, bol kuru soğan, karabiber, biber salçası, domates salçası, acı pul biber, bol zeytinyağı, nar ekşisi ile yapın. İsteğe göre sumak ya da sarımsak eklenebilir. Kıyma kullanacaksanız koyun-dana karışık ve biraz da yağlı olsun. Püf noktası: Bol bol kuru soğan olmalı içinde.

Yerelması

Havuçlu pirinçli, favori zeytinyağlımdır. Bütün zeytinyağlı yemeklere şeker çok yakışır; ama şeker kullanmak istemiyorsanız soğanını bol tutup karamelize edin; yemek iyice tatlanır.

Kabak dolması

Tam da en güzeli olan kara kabak, hani şu koyu yeşil olan kabak var ya işte tam zamanı onun. Etli ya da zeytinyağlı dolması nefis olur. Bebeklerden büyüklere kadar herkese uygun. Hafif ve lezzetli bir bahar yemeği…

Zeytinyağlı taze fasulye

Bilmeyen yok. O nedenle tarife de gerek yok.

Kuşkonmazlı pırasa

Kuşkonmazı bol soğanla ya da pırasa ile kavurun. Üzerine yumurta kırın, pul biber atın ya da benmari usulü yapın. Etlerin yanında, salataların içinde, on numara lezzette.

Patates kavurması

Az haşlanmış patatesi minik minik küpler halinde doğrayın. Tereyağında ya da zeytinyağında kuru soğanı kavurun. Pembeleşince patatesi koyacaksınız. Kurutulmuş pul biberi elinizle kırarak üzerine dökün. Yanında turşu ve ekmek ister, bir de süzme yoğurt.

Patates kızartması

Fırında yapacaksınız. Patatesleri elma dilim ya da daha ince (kızartmalık olacakmış gibi) doğrayın. Zeytinyağına bulayıp tepsiye dizin (yağlı kâğıt kullanırsanız yapışmaz). Üzerine kimyon ya da biberiye serpin, deniz tuzuyla tuzlayın. Önceden ısıtılmış fırına sürün.

Pancar salatası

Hafif haşlayıp rendeleyerek sarımsaklı yoğurt ile karıştırın. Ya da haşlayın, soyun patates gibi, doğrayın sonra. Ayrı bir yerde sarımsağı dövün, içine zeytinyağı karıştırın. Biraz da nar ekşisi, varsa taze koruk suyu… Köpürtün iyice. Krema gibi olsun. Doğranmış pancarı karıştırın içine, iyice emsin. Aynı gün değil bir sonraki gün, soğuduğunda çok daha güzel olur.

Hamburger

Taze sarımsaklı kocaman bir köfte yapın. Ekmeğe süzme yoğurt sürün. Marul yaprağı, köfte ve soğan halkası ile sunun.

Tarhana çorbası

Tarhana çorbasını bir de içine bir avuç haşlanmış kuru börülce ve iki diş ezilmiş sarımsak ekleyerek deneyin. Elbette ekstradan tereyağı ilavesi ile.

Çeşni patlıcan

Güveçlik kuru patlıcan alın, kaynar suda ıslatın. İyice yumuşasın. Çelik bir tencerede kuru soğanı zeytinyağı ve tereyağını karışık kullanarak pembeleştirin. Kıymalı patates yemeğine koyabilirsiniz. Salataya karıştırabilirsiniz. Makarna sosu olarak kullanabilirsiniz.

Dürüm

Köy yufkasının içine haşlanmış yumurtayla taze soğan koyun. İsterseniz ezilmiş beyaz peynir ve rendelenmiş havuç ile de yapabilirsiniz harcını.

Bakla

Baklayı ayıklayın, düdüklüye dizin, üzerine ince ince kıyılmış taze soğan yaprağı, bol bol da dereotu ekleyin. Zeytinyağı gezdirin, limon sıkın, birkaç kaşık su ile on dakikada pişirin. Çıkınca tuzunu eklersiniz.

Pazı dolması

Mutlaka etlisi olmalı. Zeytinyağlısı ne yazık ki yakışmıyor. Pirinçli, kıymalı pazı evdeki bebekler ve çocuklar için ideal yemek…

Yeşil mercimek yemeği

Kesme erişteli yapın. Kuru soğanı kavurun, yıkanmış süzülmüş yeşil mercimeği bir kaşık unla kavurun biraz. Sonra biraz salça, biraz tatlı toz biber, biraz nar ekşisi… Suyunu tuzunu ekleyip iyice helmelenene kadar pişirin. Son on dakikasında bir avuç kesme erişte ekleyin. İsterseniz ilk aşamada kıyma da kavurabilirsiniz. Yeşil mercimeği bol soğanlı, mercimekli bulgur pilavı içinde de kullanabilirsiniz. Kimyon bir harika olur pilavın içinde.

Fidan kereviz alın, dalları ile nohutlu ekşili sebze yemeğini deneyin. Son dakikada limon da sıkabilirsiniz. Çanak enginar yapın; yeni yeni çıkıyor. Türlü yapın; cacık ve pilav ile harika bir ana yemek.

Afiyet olsun

<div class="social4i" style="height:82px;"> <div class="social4in" style="height:82px;float: left;"> <div class="socialicons s4twitter" style="float:left;margin-right: 10px;padding-bottom:7px"><a href="https://twitter.com/share" data-url="https://dergi.kuraldisi.com/bahar-yemekleri/" data-counturl="https://dergi.kuraldisi.com/bahar-yemekleri/" data-text="Bahar Yemekleri" class="twitter-share-button" data-count="vertical" data-via=""></a></div> <div class="socialicons s4fblike" style="float:left;margin-right: 10px;"> <div class="fb-like" data-href="https://dergi.kuraldisi.com/bahar-yemekleri/" data-send="true" data-layout="box_count" data-width="55" data-height="62" data-show-faces="false"></div> </div> </div> <div style="clear:both"></div> </div> <p>1997 yılında, çok sevdiği Ege’ye yerleşiyor Pınar Kaftancıoğlu. Önce Kuşadası’nda geçen birkaç yıl, ardından Aydın-Nazilli’de bir doğal kaynak suyu fabrikasını işletme, kızının doğumu, işlerin stresinden bunalıp fabrikayı devretme derken otuzlu yaşlarının sonunda emekliliğini ilan ediyor!</p> <p>Nazilli’de anadan kalma bakımsız araziyle birkaç zeytinliğini ıslah edip şu an yaşadığı çiftlik evini inşa ettirmeye karar veriyor. Komşuların yardımıyla yaylalardaki irili ufaklı araziye çekidüzen veriyor. Tarlalar sürülüyor, köydeki ineklerin dışkılarıyla gübreleme yapılıyor, dağ köylerinden hediye gelen fidanlarla tohumlar ekilip dikiliyor.</p> <p>Ve tarlalarda ilk ürünler çıkmaya başlıyor.</p> <p>“Kızım, İpek artık Milupa’nın ‘organik’ etiketli kavanozlarına mahkûm değildi. Kahvaltı masamızda hepsine isim koyduğum ineklerin sütleri ve o sütlerden yaptırdığım peynirler vardı. Ekmeği marketten almıyor, kendi fırınımda yapıyordum. Yumurtalar bahçenin sağından solundan, çoğu zaman da tavuklarımın folluğa çevirdiği ayakkabılıktan toplanıyordu. Zeytinden ve zeytinyağından bol şeyimiz yoktu. Bahçenin orasında burasında kendiliğinden yetişen otların her birinin bir adı olduğunu ve neredeyse hepsinden enfes yemekler yapıldığını öğreniyordum. Yılladır marketten aldığım kırmızı şeylerin, gerçek bir domates ile alakası olmadığını anladım. Havuçlar, marullar, fasulyeler, börülceler&#8230;”</p> <p>İpek Hanım Çiftliği böyle kuruluyor.</p> <span class="et_social_bottom_trigger"></span>
Share This