Bütün organ ve dokularımıza erişen enerji merkezleri sayesinde evrenden bedenimize enerji alıp veriyoruz. Uzakdoğu’da yaklaşık 5000 yıldır bilinen enerji noktalarını artık ileri teknolojiye sahip ekipmanlar sayesinde görülebiliyor ve ölçülebiliyoruz. Enerji merkezlerinde çeşitli nedenlerden dolayı oluşan tıkanmalar hastalıklara neden olur. Bu blokajlar duygularımızı ve bedenimizi de olumsuz yönde etkiler. Bütün olumsuz duyguların nedeni de vücudun enerji sisteminin bozulmasıdır.
Duygusal özgürleşme tekniklerinden biri olan EFT (Emotional Freedom Teckniques), bu enerji sistemindeki blokajları açıp, bu blokajların yol açtığı acı, kızgınlık, endişe, stres, öfke, korku ve özlem gibi olumsuz duyguları azaltır.
Yaygınca EFT olarak bilinen Duygusal Özgürleşme Tekniği, kısaca. duygusal sorunu tespit edip, ona odaklanmak ve bu esnada meridyen noktalarına parmak uçlarımızla, belli sayıda hafifçe vuruşlar yapmak olarak özetlenebilir.
Duygusal Özgürleşme Tekniği EFT’nin ilkeleri binlerce yıllık doğu tıbbına dayanır. Bu teknik akupunktur ve akupresür yöntemlerinden yola çıkılarak geliştirilmiş ve en kolay uygulama şekline kavuşturulmuştur. Dr. Roger Callahan doğu tıbbı üzerine yaptığı araştırmalarda kötü anıların, travmaların ve olumsuz deneyimlerin yarattığı düşüncelerin bedenin enerji akışını olumsuz yönde etkilediğini izlemiştir. Yersiz korkuların (fobi) ve endişelerin tedavisi için enerji kanallarının uç noktalarına uygulanan kısa vuruşlar olumlu sonuçlar vermektedir.
Yaptığım koçluk görüşmelerinde çocukların kendilerini ifade edemedikleri için, derslerini anlamakta zorlandıklarını, parmak kaldırmaktan tedirgin oldukları için de öğretmenlerine soru soramadıklarını, dolayısıyla okul başarılarının bundan ciddi ölçüde etkilendiğini gözlemledim. Tedirginliğin onlarda yarattığı duygu durumundan özgürleştikten sonra, ifade güçlerinin daha da kuvvetlenmesi, iletişim rahatlığı da sağlıyor.
“Ödevlerden sıkılıyorum.”
“Dersleri anlamıyorum.”
“Ders çalışmayı sevmiyorum.”,
“Sınavlardan nefret ediyorum.”
“Okula gitmek istemiyorum”, diyen çocuklarla yaptığım çalışmalarda, bu düşüncelerinin altında yatan nedenleri beraber konuşup, bu nedenlere yaptığımız EFT çalışmaları oldukça olumlu sonuçlar getirdi.
EFT vuruş noktalarını çocuklarla çalışırken özen göstermek gerekiyor. Ben genelde çocuklarla çalışırken vuruşları kendilerine yaptırmayı tercih ediyorum. Çok daha etkili, güvenli ve hızlı bir yol. Kendilerine yüz resmi çizdiriyorum üzerinde işaretletiyorum ya da sevdiği bir oyuncağının üzerinde kısa vuruşları uygulatıyorum . Olumsuz duygusunu ifade ettikten sonra eklemek istediği olumlama cümlelerini bulmasına destek oluyorum. Her noktaya kısa vuruşlar yaparken olumlama cümlesini de tekrar ettiriyorum. Cümleleri ile beraber vuruşları yirmi bir gün düzenli uygularken gelişimi takip ediyor, gerekirse cümlelerinde gelişme veya değiştirmeyi beraber yapıyoruz.
Oyun halinde yaptığımız bu vuruşlar, kısa bir sürede etkisini gösteriyor ve olumsuz kalıplardan özgürleşen çocuklar, sahip oldukları kızgınlık, öfke, kararsızlık, karamsarlık ve birçok olumsuz duygudan arınınca, çok daha kendilerine güvenen, başarı yolunda ilerleyen bireyler oluyorlar. Böylece kendi sorunlarını kendileri çözebilen özgüvenli yaratıcı bir nesil yetişebiliyor.
Ebeveynler olarak, kendi deneyimlerimizi onlara aktarmak yerine, kendi deneyimlerini yaşamalarına izin vermek gerekiyor. Onların da deneyimleyerek öğrenecekleri bir hayatı özgürce sevgiyle yaşamaları için